Dnevne novosti

Legalizacija homoseksualnih brakova u SAD-u za Obamu "pobjeda za Ameriku"

29.06.2015 07:12 ZAGREB, 26. lipnja 2015. (Hina), Povijesna presuda američkog vrhovnog suda o legalizaciji homoseksualnih brakova u cijelim Sjedinjenim Državama "pobjeda je za Ameriku", rekao je američki predsjednik Barack Obama, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon tu je odluku nazvao "velikim korakom" za ljudska prava, javlja Reuters.
Glasovi onih koji se s odlukom ne slažu u petak su tihi, piše dpa."Kad svi Amerikanci postaju ravnopravni, svi smo slobodniji", rekao je Obama u ružićnjaku Bijele kuće. Promjene su obično spore, rekao je Obama i naglasio veliku brzinu kojom se mišljenje javnosti naklonilo homoseksualnom braku, a sudska odluka stigla "munjevito". Ta odluka odražava promjenu u društvu u kojem su lezbijke i homoseksualci "polako uspjeli cijelu zemlju uvjeriti da je ljubav ljubav", rekao je.

Ban Ki-moon je pozdravio odluku američkog vrhovnog suda koji je s pet glasova za i četiri protiv presudio da ustav od svake savezne države zahtijeva da sklopi i prizna brak između dviju osoba istog spola. "Uskratiti paru zakonsko priznanje veze otvara vrata općoj diskriminaciji. Ova presuda pomoći će da se ta vrata zatvore i označit će velik korak naprijed u zaštiti ljudskih prava u SAD-u", rekao je UN-ov glasnogovornik Farhan Haq. Haq je dodao kako Ban zajedno s lezbijskom, homoseksualnom, biseksualnom i transrodnom zajednicom te milijunima njihovih pristalica slavi tu povijesnu odluku. Kad je vrhovni sud objavio odluku, stotine su radosno upale u sud i pjevale "The Star Spangled Banner", američku himnu, a dvadesetak protivnika jedva se i čulo.

Protivnici homoseksualnih brakova, među kojima je i 58-godišnji Ronald Brock koji je čekao pred vrhovnim sudom, jasno izražavaju svoje nezadovoljstvo. Brock, koji se predstavlja kao putujući neovisni kršćanski misionar, presudu je nazvao "apsolutnom sramotom", a vrhovni sud "bolesnim". "Bog kaže što je dobro, a što loše, ali ne dopušta nama da odabiremo posljedice", rekao je Brock. "Sasvim smo se udaljili od Božjih standarda, i trpjet ćemo posljedice toga", upozorio je i rekao da suci "ne slave Boga niti mu zahvaljuju. Dopustili su da neprirodnim zamijenimo prirodno i za to ćemo ispaštati". Samo dvije godine nakon što je odlučio da brak nije rezerviran isključivo za heteroseksualne parove, vrhovni je sud presudio da 14 američkih saveznih država koje danas odbijaju sklopiti brak dviju osoba istog spola mora ne samo vjenčati ih, nego i priznati njihov brak ako je sklopljen drugdje.

U ime ravnopravnosti svih građana pred zakonom, "14. amandmanom zahtijeva se od savezne države da sklopi brak između dviju osoba istog spola", napisao je sudac Anthony Kennedy govoreći u ime većine sudaca. "Pravo na brak temeljno je pravo", naglasio je. "Homoseksualne osobe koje se žele vjenčati ne smiju biti osuđene na život u samoći, isključene iz jedne od najstarijih civilizacijskih institucija. Ustav im to pravo jamči", napisao je Kennedy. Taj je konzervativni sudac dodao svoj glas onima četiriju liberalnih sudaca vrhovnog suda kako bi se homoseksualcima i lezbijkama omogućilo da se vjenčaju u svim dijelovima SAD-a.Predsjednik suda John Roberts bio je protiv kao i preostala trojica konzervativnih sudaca. On smatra da, iako postoje jaki politički razlozi u korist istospolnih brakova, nije na sudu da ostale zemlje prisiljava na promjenu zakona o braku. "Petero sudaca zaključilo je tu raspravu i svoju viziju braka pretvorilo u ustavni zakon", napisao je Roberts u svom mišljenju. Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da je odluka vrhovnog suda o legalizaciji homoseksualnih brakova u čitavom SAD-u "veliki korak" prema ravnopravnosti. "Danas smo napravili velik korak na putu prema ravnopravnosti. Homoseksualni i lezbijski parovi sada se imaju pravo vjenčati kao i svi drugi. Ljubav je pobijedila", napisao je Obama na Twitteru, a Bijela kuća je tom prilikom na svojim stranicama Twittera i Facebooka istaknula zastavu u duginim bojama.