Dnevne novosti

Stožer: Vladine izmjene zakona još jedan udar na žrtvu Vukovara

30.06.2015 07:45 VUKOVAR, 29. lipnja 2015. (Hina), Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u ponedjeljak su Vladine prijedloge izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina nazvali još jednim udarom na žrtvu Vukovara, istaknuvši da ćirilične ploče mogu u Vukovar tek kad se u potpunosti ispoštuje članak 8. Ustavnog zakona.

"Vladine izmjene zakona predstavljaju još jedan udar na žrtvu Vukovara i teško stečeni mir te zadiranje u prava lokalne samouprave", poručio je predsjednik Stožera Tomislav Josić na konferenciji za novinare u Vukovaru. Istaknuo je da dvojezične ploče mogu biti postavljene na zgrade državnih institucija u Vukovaru tek kad se u potpunosti ispoštuje članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a da će svako nasilno nametanje rješenja i proizvoljno tumačenje zakonskih odredbi biti "evidentan nasrtaj na temelje demokratskog poretka". Vladu je prozvao da je postavljanjem dvojezičnih ploča učinila sve kako bi izazvala kaos u Vukovaru i Hrvatskoj. "Stožer je ustao u zaštitu zakonitosti žrtve Vukovara i Hrvatske, koja je narušena grubim kršenjem članka 8. Ustavnog zakona i pravima nacionalnih manjina. U zaštiti tih zakonitosti ćemo i ustrajati", rekao je Josić. Naglasio je kako Stožer od Vlade očekuje da prvo riješi "nezakonitu primjenu moratorija na suvremenu hrvatsku povijest", a od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke traži da "prekine sa opstruiranjem točke dnevnoga reda o problemu vanjske manifestacije ćirličnih natpisa".

Vlada je prošli tjedan u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, kojima, tvrde u Banskim dvorima, ispunjavaju zadaću koju su dobili od Ustavnog suda u kolovozu prošle godine. Predloženim izmjenama Vladi se omogućuje da u slučajevima opstrukcije manjinskih prava raspusti predstavničko tijelo. Nakon raspuštanja predstavničkog tijela lokalne samouprave, Vlada bi imenovala povjerenika ovlaštenog da statut jedinice lokalne samouprave uskladi sa zakonima koji reguliraju manjinska prava. "Ovim prijedlogom Vlada ispunjava zadaću koju nam je dao Ustavni sud, a očekujemo da će to učiniti i druga tijela", poručio je Bauk na prošlotjednoj sjednici Vlade. Ustavni sud je istom odlukom vukovarsko Gradsko vijeće obvezao da, također u roku od godine dana, gradskim statutom propiše u kojim će se dijelovima Vukovara ostaviti ploče s dvojezičnim natpisima na hrvatskom i srpskom jeziku, što do sada nije učinjeno.