Dnevne novosti

SUH traži izvanredno usklađivanje mirovina

03.07.2015 07:44 ZAGREB, 2. srpnja 2015. (Hina), Predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) pismom su se u četvrtak obratili hrvatskom državnom vrhu s apelom za hitno poboljšanje položaja umirovljenika uvođenjem izvanrednog usklađivanja mirovina zbog naglog siromašenja hrvatskih umirovljenika, ističući da Hrvatska nema ozbiljnu strategiju za borbu protiv siromaštva starijih osoba.

SUH u pismu upućenom predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i premijeru Zoranu Milanoviću poziva da žurno formiraju multisektorsku radnu skupinu koja će izraditi strategiju spašavanja starijih osoba od naglog siromašenja. Također traže da se odmah provede izvanredno usklađivanje mirovina za mogući dio "oduzetog" dijela prve aktualne vrijednosti mirovine (kako tvrde, dug iznosi 19 posto), odnosno na drugi potreban način. Nadalje SUH traži da se razmotri uvođenje automatskog mehanizma usklađivanja mirovina kad njihov udjel u prosječnim plaćama padne ispod 40 posto i primijeni "čisti" varijabilni model usklađivanja 70:30, u korist povoljnijeg (rast plaća, indeks cijena). Sindikat umirovljenika Hrvatske traži i da se sve mirovine po općim i posebnim propisima, usklađuju prema općoj formuli, jer razdjel tzv. posebnih mirovina nije proveden na individualnoj razini te da se uvede tzv. socijalna mirovina za one koji ne ostvaruju to pravo.

Sadašnja Vlada poziva umirovljenike na strpljivost, što je gotovo nemoguće, jer je već prije uništena kupovna moć umirovljenika produbljena povećanjem troškova života sa nesagledivim posljedicama, ističu iz SUH-a. Podsjećaju da prosječna mirovina hrvatskog umirovljenika u kontinuitetu opada, jer su izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju mirovine "zamrznute" već godinu i pol dana pa je tako u svibnju prosječna mirovina iznosila samo 2.234,72 kuna, odnosno samo 39,05 posto udjela u prosječnoj plaći. SUH upozorava da su hrvatske mirovine time pale na dno EU ljestvice, uz bugarske i rumunjske. Klizanjem prema dolje, bez usklađivanja, Hrvatska krši i međunarodnu konvenciju Međunarodne organizacije rada, kojom je određeno kako je minimalni standard za udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći 40 posto. Tendencije su još opasnije, jer umirovljeni tijekom 2015. imaju prosječnu mirovinu od samo 1.991,83 kuna te je udjel njihove mirovine u prosječnoj plaći samo 34,8 posto! Posve je jasno da ni najavljeno mršavo usklađivanje mirovina u drugoj polovici godine neće moći zaustaviti katastrofično padanje mirovina na samo dno u odnosu na druge zemlje EU, navode iz SUH-a. Hrvatski umirovljenici sa 200-tinjak eura prosječne mirovine (tri puta nižima od grčkih) sada su među tri najsiromašnije skupine starijih osoba u EU, upozoravaju.

U Hrvatskoj je zabilježen ubrzani rast siromaštva i socijalne isključenosti stanovnika starijih od 65 godina, a osobito žena. Čak 24 posto hrvatskih građana starijih od 65 godina je u zoni rizika od siromaštva, a više od 70 posto umirovljenika ima mirovine niže od 3.000 kuna, tvrde u SUH-u. Ocjenjuju kako je tragičan noviji pokazatelj da je Hrvatska na svjetskoj ljestvici ekonomskog statusa starijih osoba Global Age Watcha za 2014. samo u godinu dana pala za 26 mjesta te zauzela 67. mjesto od 96 zemalja. Hrvatska je nisko rangirana u području adekvatnosti i sigurnosti prihoda i stope zaposlenosti starijih, te ima najvišu stopu siromaštva starijih u užoj regiji. Jedino po zdravstvenim indikatorima je iznad prosjeka regije, navode u SUH-u. Hrvatska nema ozbiljnu strategiju za borbu protiv siromaštva starijih osoba, ni stvarne politike poticanja rada umirovljenika, ima najnižu stopu radne aktivnosti starijih od 55 godina u EU i mirovinske doprinose samo na teret radnika, što nema niti jedna druga zemlja u EU, te niski doprinos za sustav međugeneracijske solidarnosti od samo 15 posto. Hrvatska nema minimalnu mirovinu, ali zato štiti bogate, jer je propisala najvišu osnovicu za mirovinski doprinos, tvrde, među ostalim, u SUH-u.