Dnevne novosti

Šuker: alarmantni podaci o rastu vanjskog duga

09.07.2015 07:30 ZAGREB, 8. srpnja 2015. (Hina), HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker alarmantnima je nazvao podatke o rastu inozemnog duga u prva tri mjeseca ove godine, ustvrdivši kako dug generira država. 
"Financiraju se raznorazni letovi helikopterima i slične stvari i onda vam je jasno zašto raste vanjski dug. Onaj tko bi se trebao gospodarski ponašati, a ne ponaša se, to je država", ustvrdio je Šuker, nakon stanke u zasjedanju koju je zatražio u ime Kluba HDZ-a. Upozorio je da je inozemni dug, po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), krajem ožujka dosegao iznos od 49,34 milijardi eura. U odnosu na kraj prošle godine, bruto inozemni dug porastao je za gotovo 2,7 milijardi eura ili 5,7 posto, a najviše su rasle obveze u sektoru opće države, za 1,3 milijarde eura.

Šuker je podsjetio da je udio opće države u vanjskom dugu u pretkriznim godinama bio oko 24 posto, a sada je veći od 34 posto. "Rast duga opće države nas treba zabrinuti, on razbija sve fame o sjajnim me pokazateljima Hrvatske. To su alarmantne činjenice", rekao je Šuker. Nezavisni Damir Kajin još jednom je zatražio da se Istarskom ipsilonu dade status kakav uživaju Pelješki most i zračne luke u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, odnosno da se njegova izgradnja financira novcem iz EU fondova.