Dnevne novosti

Vlada: Za sudjelovanje u operaciji EU "Triton" 11,2 milijuna kuna

09.07.2015 07:25 ZAGREB, 8. srpnja 2015. Hina, Vlada je u srijedu na sjednici odobrila Ministarstvu obrane nešto više od 11,2 milijuna kuna za sudjelovanje hrvatskih vojnika u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije "Triton", a veći dio toga novca refundirat će Europska unija (EU).

U sklopu operacije "Triton", koja će se u kolovozu održati u Sredozemlju i u kojoj će sudjelovati 50 pripadnika Oružanih snaga s brodom Hrvatske ratne mornarice "Andrija Mohorović", Hrvatska želi pružiti potporu Europskoj agenciji za kontrolu granica Frontex u zaštiti pomorske granice EU, te doprinijeti ublažavanju izbjegličke humanitarne katastrofe.

Veći dio troškova te operacije vratit će se u proračun iz sredstava EU-a, izvijestio je premijer Zoran Milanović. Riječ je o troškovima za gorivo, namirnice, naknade pripadnicima Oružanih snaga, premije osiguranja, zdravstvene preglede i cijepljenje članova posade broda i dr. Vlada je donijela i odluku da država sa 4,5 milijuna kuna iz proračuna sufinancira dio troškova za suzbijanje najezde komaraca na području Osijeka. Također je odredila da boravišne pristojbe za 2016. godinu ostanu na razini ovogodišnjih, a očekuje se prihod od 385 milijuna kuna.