Dnevne novosti

Udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite nezadovoljna povlačenjem izmjena zakona

10.07.2015 07:45 ZAGREB, 9. srpnja 2015.(Hina), Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) izrazila je u četvrtak nezadovoljstvo odlukom Ministarstva zdravlja o povlačenju najavljenih izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

HUKPZZ u priopćenju poručuje da je nepravedno opstruirati raspisivanje natječaja za koncesije budući da većina liječnika zaposlenih u domovima zdravlja želi koncesije kako bi rad u svojim ordinacijama organizirali najoptimalnije, najsvrsishodnije i najučinkovitije za svoje osiguranike. Najavljene izmjene dvaju zakona imale su za cilj potaknuti pozitivne promjene u organizaciji zdravstvene zaštite, što je analizom rada liječnika koncesionara i liječnika zaposlenika domova zdravlja i dokazano, tvrdi HUKPZZ. "Želimo istaknuti da se ne radi o kolegama koji ne znaju ili ne žele raditi, već o sustavu koji ne raspoznaje dobrog od lošeg djelatnika, a najavljene izmjene zakona bile su na tragu rješavanja tog problema", kaže se u priopćenju.

HUKPZZ upozorava da je ostalo neriješeno pitanje visine koncesijske naknade u odnosu na visinu zakupnine koju koncesionari plaćaju. Nakon objavljivanja odluke o najvišem iznosu naknade za koncesiju za obavljanje javne zdravstvene službe HUKPZZ je uputio dopis svim županijama, uredima za zdravstvo, domovima zdravlja i Ministarstvu financija, no nitko se na taj upit nije oglasio, navodi se u priopćenju. Razočaranje odlukom o povlačenju izmjena zakona izrazila je u srijedu i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) istaknuvši da se time odugovlači rješavanje problema liječnika obiteljske medicine koji rade u domovima zdravlja te odgađa mogućnost odlaska u koncesiju svim zainteresiranim liječnicima primarne zdravstvene zaštite.