Dnevne novosti

Miljenić: Vasiljković će imati pošteno suđenje

10.07.2015 07:10 ZAGREB, 9. srpnja 2015.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je u četvrtak da će suđenje Draganu Vasiljkoviću biti pošteno i pravično, a srbijanskom kolegi Nikoli Selakoviću, koji je izrazio sumnju u to, poručio da je njegova ocjena neprimjerena te da se "bavi svojom zemljom i svojim pravosuđem". 
"Bit će pošteno, pravično suđenje, kao što to jesu suđenja u Hrvatskoj, kao što je to potvrđeno standardima kojima smo mi udovoljili, a kolega neka se bavi svojom zemljom, neka razmišlja o svom pravosuđu i neka uređuje da ono bude pošteno, pravedno i odrađuje svoj posao kako treba", rekao je Miljenić na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je objavio da je Vasiljković nakon pravne bitke duge devet godina izručen Hrvatskoj. Srbijanski ministar Selaković u srijedu je doveo u pitanje sposobnost hrvatskog pravosuđa da Vasiljkoviću, kojeg se u Hrvatskoj tereti za ratni zločin, omogući pošteno suđenje te kazao kako bi bilo bolje da mu se ne sudi u Hrvatskoj. Miljenić je na molbu novinara za komentar te izjave rekao kako se na nju inače uopće ne bi trebalo osvrtati, no potrebno je zbog javnosti koja joj je pridala "previše pozornosti".

"Mislim da je potpuno neprimjereno da zemlja koja još nije ni ispunila minimalne kriterije za početak pregovora (o ulasku u Europsku uniju), pa ni Poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljena prava), komentira bilo čije pravosuđe", poručio je Miljenić. Naglašava pritom da je hrvatsko pravosuđe neovisno i može odraditi svaki predmet "bez obzira tko je okrivljenik i tko su žrtve", a to je potvrđeno, ističe, i predmetom Vasiljković i svime što je Hrvatska prošla kroz pregovore o ulasku u EU. "A ja ću, kao ministar članice EU, imati prilike, kad kolege ispune minimalne uvjete da uopće krenu u pregovore, komentirati i izreći svoj stav o ovisnosti ili neovisnosti pravosuđa u susjednoj zemlji", dodao je Miljenić. Vasiljković je prvi australski državljanin kojega je ta zemlja izručila zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina, a Miljenić je u izjavi podsjetio da je proces pokrenula još prije devet godina tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt te zahvalio svima koji su u taj postupak bili uključeni, s hrvatske kao i australske strane, gdje je Hrvatsku zastupalo australsko državno odvjetništvo.

"Postupak ide svojim tijekom, ide se pred suca, on će svoje odrediti, to je sudski postupak, sve je u rukama suda. Nama je kao izvršnoj vlasti bilo bitno odraditi izručenje. To smo odradili i postupak ide svoji tijekom kao i svaki drugi", rekao je Miljenić. Vasiljković je sletio u Zagreb u 11.38 sati nakon čega će biti odveden u Split s obzirom da splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.