Dnevne novosti

Nacrt sporazuma predviđa pristup UN-a svim iranskim lokacijama - izvor

14.07.2015 07:05 BEČ, 14. srpnja 2015. (Hina/Reuters), Nacrt sporazuma postignutog između šest velikih sila i Irana o iranskom nuklearnom programu predviđa da inspektori Ujedinjenih naroda imaju pristup svim sumnjivim iranskim lokacijama, uključujući vojne, što bi bilo zasnovano na konzultacijama između tih sila i Teherana, doznaje se iz diplomatskih izvora u ranim jutarnjim satima u utorak u Beču, gdje traju pregovori o iranskom nuklearnom programu. 
Prema tim izvorima, bude li nacrt prihvaćen, rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o tome biti će prihvaćena tijekom mjeseca i koraci koje će poduzeti obje strane - uključujući iranska ograničenja nuklearnog programa i oslobađanje Irana od sankcija - uslijedit će u prvoj polovici 2016. godine. Informacija dobivena iz ovih izvora preliminarnog je karaktera i podložna promjeni, navodi agencija Reuters, jer se temelji na nacrtu sporazuma koji nije konačna verzija i koji bi mogao biti nadopunjen prije nego ga konačno prihvate šest sila i Iran. Diplomati bliski pregovorima izražavaju nadu da će konačna verzija nacrta sporazuma biti odobrena u utorak. Pregovori se nastavljaju u ranim jutarnjim satima utorka kako bi se postigao sporazum, navode diplomati.

Prema istim izvorima Iran i UN-ova Agencija za nuklearnu energiju (IAEA) složili su se oko plana za rješavanje otvorenih pitanja oko moguće vojne dimenzije prošlih iranskih nuklearnih aktivnosti do kraja ove godine, dodajući da će neke od sankcija biti ukinute pod uvjetom da Teheran riješi ovo pitanje. Plan o kojem su se složili IAEA i Iran uključuje posjet vojnom postrojenju u Parchinu kao i moguće intervjue s iranskim nuklearnim znanstvenicima, navodi isti izvor. Nuklearni pregovori između Teherana i šest svjetskih slia premašili su krajnji rok za postizanje konačnog sporazuma koji je istekao u ponoć u ponedjeljak, no diplomati svih strana kažu da se nadaju napretku tijekom idućih par sati. Detalji nacrta sporazuma o kojemu se još pregovara u velikoj je mjeri sukladan s privremenim sporazumom usvojenim 2. travnja u Lausanne, u Švicarskoj, navodi Reuters.

Prethodno je jedan američki diplomatski izvor potvrdio da je u ranim jutarnjim satima u utorak šest sila koje sudjeluju u pregovoru s Iranom - Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Sjedinjene Države - održalo sastanak na kojemu nije bilo predstavnika Irana. U međuvremenu je Studentska novinska agencija ISNA objavila kako će iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif i šefica diplomacije EU Federica Mogherini pročitati za nekoliko sati zajedničku izjavu u sjedištu UN-a u Beču, u nazočnosti ministara vanjskih poslova svih šest velikih sila.