Dnevne novosti

MVEP: Pusić s ministrom vanjskih poslova Etiopije

17.07.2015 07:10 ZAGREB, 16. srpnja 2015. (Hina), Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se u četvrtak u Adis Abebi s ministrom vanjskih poslova Etiopije Berhaneom Gebreo Cristosom, s kojim je razgovarala o mogućnostima razvoja bilateralnih odnosa Hrvatske i Etiopije, kao i o međunarodnoj konferenciji "Financing for Development" koja se održava u Adis Abebi, priopćeno je iz MVEP-a. 
"Želimo slijediti vaš primjer, od primatelja do davatelja razvojne pomoći", rekao je etiopski mvp Cristos, a ministrica je istaknula kako razvojna suradnja danas ključan dio međunarodnih odnosa. Govoreći o gospodarskoj suradnji, ministrica Pusić je kazala kako postoje potencijali suradnje u turizmu te da su hrvatske tvrtke koje rade u afričkim zemljama spremne proširiti djelovanje i na tržište Etiopije. Sugovornici su još jednom potvrdili kako je važno što prije dovršiti Memorandume o razumijevanju, kako bi se uspostavio pravni okvir za suradnju dviju zemalja. Dogovorena je i buduća suradnja dvaju ministarstava vanjskih poslova, kroz sustav gospodarske diplomacije. Sastankom s etiopskim kolegom, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pusić završila je svoj boravak u Adis Abebi, gdje je, u funkciji potpredsjednice skupa, sudjelovala na trećoj međunarodnoj konferenciji "Financing for Development".

Konferencija je okupila niz visokih dužnosnika, uključujući šefove država i vlada, ministre vanjskih poslova, financija i razvojne suradnje, kao i predstavnike poslovnog sektora te civilnog društva. U govoru na otvaranju konferencije, ministrica Pusić je, između ostalog, predstavljajući hrvatsku inicijativu "U obranu malih donatora" pozvala na njihovu veću ulogu u razvojnoj suradnji, putem sudjelovanja u specifičnim projektima. Ministrica je sudjelovala i na okruglom stolu o održivom razvoju na kojem je naglasila važnost povezanosti i koordinacije svih sudionika u razvojnoj suradnji - od institucija, preko civilnog društva do privatnih donatora, istaknuvši da jedino na taj način razvojna suradnja može biti uspješna. Hrvatska šefica diplomacije održala je i bilateralne susrete s mvp Koreje Yun Byung-seom, Lihtenštajna Aureliom Frick, etiopskim ministrom kulture i turizma Mulugetaom Seidom Damtewom, zamjenikom predsjedavajuće Afričke Unije Erastusom Mwenchaomi te mvp Etiopije Berhaneom Gebreo Cristosom.