Dnevne novosti

Vlada u četvrtak smanjuje vodnu naknadu poduzetnicima

23.07.2015 07:50 ZAGREB, 22. srpnja 2015.(Hina), Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala uredbom za 25 posto smanjiti visinu vodnog doprinosa kojega plaćaju poduzetnici, odnosno investitori, prilikom gradnje, što bi na godišnjoj razini značilo uštedu od 40 milijuna kuna. 
Uredba se donosi temeljem Vladine Odluku o smanjenju parafiskalnih nameta u 2015. godini i ciljevima smanjenja u 2016. godini, od 23. travnja, a potpredsjednik Vlade Branko Grčić danas je, nakon sastanka predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i čelnih ljudi SDP-a, izjavio kako će se smanjenjem tog nameta uštedjeti godišnje ukupno 40 milijuna kuna. Riječ je, dodao je, o jednoj od ukupno devet mjera smanjenja parafiskalnih nameta, koji će se do kraja godine smanjiti ukupno za 300 milijuna kuna. Vodni doprinos poduzetnici plaćaju na gradnju građevina za koje se izdaje akt za građenje.

Vlada na sutrašnjoj sjednici treba donijeti i odluku o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u iduće tri školske godine, za što će država izdvojiti ukupno milijardu kuna. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta tako će za subvencije i materijalne troškove ove godine izdvojiti 50 milijuna kuna, iduće godine 300 milijuna kuna, a u 2017. godini 315 milijuna kuna, te u 2018. godini 335 milijuna kuna. Sredstva za subvencije i materijalne troškove raspodjeljuju se visokim učilištima na temelju broja redovitih studenata koji upisuju prvi put prvu godinu i broja redovitih koji su stekli 55 i više ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini, a iznos subvencije ovisi o znanstvenom ili umjetničkom području studijskog programa.

Pred Vladom je i prijedlog izmjena i Zakona o zaštiti potrošača. Uz ostalo, predlaže se odredba prema kojoj je u slučaju sklapanja ugovora o uslugama putem telefona, trgovac dužan dostaviti potrošaču ponudu na trajnom mediju tako da se može utvrditi trenutak zaprimanja ponude, a ugovor bi se smatrao sklopljenim kad potrošač potpisanu ponudu ili pisani pristanak pošalje trgovcu.

Vlada bi mišljenjem koje će uputiti Hrvatskom saboru podržala prijedlog zaključaka saborskog Odbora za financije i državni proračun za donošenje rješenja problema korisnika kredita u švicarskim francima. Odbor u zaključcima, koje je usvojio sredinom lipnja, predlaže da banke potpišu anekse ugovora o kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima i obračunaju preplaćene kamate temeljem presude Vrhovnog suda, a banke poziva da predlože sveobuhvatno rješenje problema korisnika kredita u švicarskim francima. Zaključcima bi se Hrvatska narodna banka obvezala da dostavi izvješće o problematici zaduženja građana kreditima u švicarskim francima kao i prijedloge mjera za olakšavanje njihove pozicije. Također se podržava najava Ministarstva financija za hitnom izradom zakona o stambenom kreditiranju te prijedlog Ministarstva pravosuđa za smanjenje zateznih kamata i uvođenje instituta stečaja potrošača. Ujedno se zadužuje Vlada da pripremi paket regulatorno-poreznih mjera.

Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala donijeti i odluku o pokretanju projekta konsolidacije upravljanja postojećim radiokomunikacijskim mrežama, a koji obuhvaća izradu projekta budućeg razvoja i upravljanja radiokomunikacijskim mrežama te izgradnju nacionalne radiokomunikacijske mreže za potrebe tijela državne uprave, javnih službi i drugih tijela javne vlasti na cijelom području Hrvatske.