Dnevne novosti

HZZO demantirao KoHOM o broju raspisanih specijalizacija

03.08.2015 07:30 ZAGREB, 2. kolovoza 2015. (Hina), Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) demantirali su u nedjelju tvrdnje Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM) o samo pet raspisanih specijalizacija iz obiteljske medicine ove godine navodeći da je natječaj bio raspisan za ukupno 40 specijalizacija: 35 za liječnike u domovima zdravlja, a pet za koncesionare. 
"Na pet ponuđenih specijalizacija za liječnike koncesionare stigle su dvije prijave koje su prihvaćene. Dakle, nedovoljan je bio interes liječnika koncesionara i za pet ponuđenih specijalizacija", ističu u HZZO-u te dodaju da će se broj prijavljenih liječnika iz domova zdravlja znati u rujnu. S obzirom da su iz KoHOM-a upozorili i na nedovoljnu transparentnost poziva za opremanje ordinacija iz sredstava Europskog fonda, u ukupnom iznosu od 18,5 milijuna kuna, u HZZO-u podsjećaju da do 17. kolovoza traje samo iskazivanje interesa koje je neobvezujuće, a interes mogu iskazati domovi zdravlja i liječnici koncesionari.

U tijeku je prikupljanje okvirnih informacija o broju komada opreme koju liječnici žele, u ponudi je 80 komada opreme, a natječaj će biti raspisan u drugoj polovici kolovoza. Prije nego što se liječnici prijave na natječaj, točno će se znati funkcionalnost svakog pojedinog komada opreme, kao i njegova specifikacija, te liječnici ne moraju strahovati da će udio svojeg novca dati na nepoznatu opremu upitne kvalitete. Isto tako, provođenjem objedinjene javne nabave, postići će se najbolja moguća cijena, poručuju iz HZZO-a. Najavljuju da će tijekom jeseni biti raspisani natječaji za stipendiranje deficitarnih liječničkih specijalizacija u ruralnim sredinama. Za tu je svrhu, iz strukturnih fondova EU, osigurano 20 milijuna eura. Uz plaću i plaćenu specijalizaciju, liječnici će dobivati 9 do 11 tisuća kuna, za troškove života, poput stana, režija, vrtića i prehrane, što će im biti dodatna motivacija, drže u HZZO-u.