Dnevne novosti

Srbija će graditi privremeni centar za prihvat migranata

20.08.2015 07:07 BEOGRAD, 19. kolovoza 2015. (Hina), Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić najavio je u srijedu da će u Beogradu biti izgrađen privremeni prihvatni centar za izbjeglice kapaciteta do 2.000 ljudi i obećao da će Srbija skrbiti o migrantima koji proleze njezinim teritorijem na putu ka Europi.
Vučić je najavio da će migrantima biti dopremljena pomoć u odjeći i hrani, sredstva za higijenu, mlijeko i pelene za djecu. "Ovo nas košta, ali nećemo nikoga moljakati za pomoć. Napraviti ćemo privremeni centar za smještaj, pomoći ćemo koliko možemo, a hoće li EU pomoći Srbiji - hvala im ako pomognu, a ako ne - opet hvala", rekao je Vučić. 

U povodu izbjegličke krize šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić izjavio je u intervjuu beogradskom tisku da Srbija neće graditi zid na granici sa Makedonijom i najavio da će priliv izbjeglica i migranata, zbog ograde koju na granici sa Srbijom podiže Mađarska, biti preusmjeren na Hrvatsku i Bugarsku.

Beogradski tisak je ranije, pozivajući se na diplomatske izvore, najavio da će Srbija morati izgraditi prihvatne centre i dodatne kampove za azilante jer u protivnom prijeti humanniatrna katastrofa. U Srbiju dnevno preko Grčke i Makedonije uđe i do 2.000 migranata i izbjeglica iz Sirije, Afganistana, Iraka i drugih zemlja u kojima su krizna žarišta i ratovi.