Dnevne novosti

ROZP osnovao Klub potrošača za organizirano djelovanje potrošača kao fizičkih osoba

24.08.2015 07:35 KARLOVAC, 23. kolovoza 2015.(Hina), Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) koja je do kolovoza djelovala na prostoru pet susjednih županija sa sjedištem u Karlovcu, izmijenila je Statut zbog učlanjenja tri nove udruge, te je područje djelovanja proširila na cijelu Hrvatsku, a osnovan je i "Klub potrošača Regionalne organizacije zaštite potrošača" (KROZP), čiji članovi su potrošači kao fizičke osobe, priopćio je u subotu ROZP. 
Predsjednik KROZP-a je Dražen Čehok, a zamjenica Mira Radić, dugogodišnji aktivisti u pokretu za zaštitu potrošača. Predsjednik Željko Tomašić pojašnjava Hini da do sada nisu imali članove fizičke osobe, jer je bio stav Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji da fizičke osobe ne mogu biti članice ROZP). "Nužno je da imamo i fizičke članove jer samo desetak posto gradova i općina imaju udruge, pa nema tko pomagati potrošačima u zaštiti njihovih potrošačkih prava. Sukladno Statutu i Odlukom Upravnog vijeća ROZP to će ubuduće biti pojedinci udruženi u Klub potrošača", rekao je.

Tomašić naglašava da su se ROZP priključile tri udruge za zaštitu potrošača Vukanvčar iz Međimurja, "Varaždinski potrošač" i "Kutina" te je ROZP proširio svoje djelovanje na osam županija, odnosno statutom na cijelu Hrvatsku. On tvrdi da je tome tako zbog postignuća ROZP-a u izjednačavanju prava hrvatskih potrošača s europskim potrošačima i to ne samo deklarativno, što propagira politika, nego i u stvarnoj zaštiti potrošačkih prava. "Sukladno novom Statutu ROZP djeluje u cijeloj Hrvatskoj, ali nismo konkurencija postojećim savezima, jedino ne prihvaćamo pritiske iz Ministarstva gospodarstva da se udruge za zaštitu potrošača u Hrvatskoj moraju ujediniti u jedan savez udruga. To samo znači da ne pristajemo na jednoumlje. Potrošači, udruge za zaštitu potrošača i savezi udruga za zaštitu potrošača ne moraju imati isto mišljenje, ideje i stavove, već samo moraju djelovati po zakonima i važećim međunarodnim deklaracijama", kaže Tomašić.

Tako osnažen ROZP kreće u realizaciju nove Strategije djelovanja pokreta za zaštitu potrošača u Hrvatskoj, surađuje sa svim udrugama i savezima te je istovremeno dio Saveza „Potrošač“, a novim je Statutom određena njihova vizija i cilj djelovanja sukladno Deklaraciji o temeljnim interesima hrvatskih potrošača u 2015. godini. Pravo na učlanjenje u ROZP imaju sve hrvatske udruge za zaštitu potrošača, a njihovo eventualno članstvo u drugim udrugama i savezima udruga nije zapreka, jer se po mišljenju ROZP-a time širi suradnja između svih aktivista. Štoviše tek desetak posto općina i gradova ima osnovane udruge za zaštitu potrošača, a dužni su osnovati savjetodavno tijelo za zaštitu potrošača na svom području, jer tako propisuje Zakon o zaštiti potrošača.

Zato je prostor za organiziranje potrošača u udruge i saveze još uvijek velik. KROZP (klub@rozp.hr) je ustrojbeni oblik ROZP-a kao nevladine, neprofitne, nestranačke i nezavisne organizacije civilnog društva, te štiti interese isključivo svojih članova, a potrošači koji se iz bilo kog razloga ne žele učlaniti u ove udruge ili u Klub, mogu se savjete potražiti u Savjetovalištima koje financira Ministarstvo gospodarstva.