Dnevne novosti

Mađarska želi više novca iz EU-a za migrante

26.08.2015 07:10 BUDIMPEŠTA, 25. kolovoza 2015.(Hina), Mađarska želi više novca iz fondova Europske unije kako bi se uspješnije suočila s najtežom izbjegličkom krizom od kraja Drugog svjetskog rata, rekao je u utorak predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana, prenose agencije.

Predstojnik ureda Janos Lazar također je kazao da se sredstva EU-a dijele na "ponižavajući način". "Europska unija distribuira novac iz fondova za zaštitu granica na ponižavajući način. Stare članice uzimaju novac novim članicama", rekao je Lazar ne pojašnjavajući dodatno svoje stajalište, prenosi AFP.

Rekordnih više od 2000 migranata prešlo je u ponedjeljak srpsku granicu i ušlo u Mađarsku, objavila je mađarska policija. Ukupno je 2093 migranata, najviši zabilježen broj u jednom danu, prešlo srpsko-mađarsku granicu blizu mađarskog sela Roszkea, priopćila je policija u utorak. Do masovnog prijelaza dolazi nekoliko dana prije 31. kolovoza kad bi trebala biti dovršena ograda namijenjena sprečavanju ulaza migranata u Mađarsku preko južne granice sa Srbijom. Ti su migranti dio vala od oko 7000 osoba koje pokušavaju doprijeti do zapadne Europe a čije je putovanje prekinuto prošlog tjedna kad je Makedonija proglasila izvanredno stanje i zatvorila svoje granice nakon što je preplavljena priljevom izbjeglica.

"Ako ne poduzmemo smislene mjere, postat ćemo poput čamca za spašavanje koji je potonuo pod teretom prekobrojnih putnika", rekao je Lazar, prenosi Reuters. Lazar je svoje izjave dao dan nakon što je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker odbacio pozive da se održi novi summit EU-a o imigracijskoj krizi i poručio da zemlje članice prestanu otezati i provedu postojeći dogovor o tom problemu. Predsjednik EK-a ponovio je svoju kritiku europskih vlada koje nisu preuzele migrante iz Italije i Grčke, dvije zemlje u koje ih je posljednjih mjeseci stiglo na desetke tisuća bježeći od ratova i siromaštva u svojim zemljama.

"Ne treba nam novi sastanak na vrhu. Zemlje članice trebaju prihvatiti europske mjere i provesti ih na svom teritoriju", napisao je Juncker. Dodao je da EU mora sastaviti popis "sigurnih zemalja" u koje se migranti mogu vratiti. Izbjeglička kriza najteža je s kojom se suočava Europa od završetka Drugog svjetskog rata. Mađarska je zabilježila dolazak više od 100.000 podnositelja zahtjeva za azilom od početka godine, više nego dvostruko od ukupnog broja 2014. Godine 2012. samo je 2000 migranata pristiglo u zemlju.