Dnevne novosti

Sabor o obnovljivim izvorima energije i trošarinama

09.09.2015 07:33 ZAGREB, 8. rujna 2015.(Hina), Među pet zakonskih prijedloga zbog kojih je Vlada zatražila izvanrednu saborsku sjednicu su i Prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije te izmjene Zakona o trošarinama o kojima je Sabor otvorio raspravu u utorak poslijepodne.
Osnovni razlog za donošenje Zakona o obnovljivim izvorima energije koji bi na snagu trebao stupiti početkom slijedeće godine je usklađivanje s energetskim standardima EU-a kojima je cilj da do 2020. udio električne energije iz obnovljivih izvora bude 20 posto.

Izgradnjom obnovljivih izvora energije potaknut će se i ruralni razvoj i zapošljavanje tamošnjeg stanovništva, stoji u obrazloženju predloženog zakona. Mirela Holy (klub ORaH) podsjetila je da je predloženi zakonski tekst bio visoko na listi prioriteta sadašnje Vlade, ali da se zbog otpora, prvenstveno u Ministarstvu gospodarstva od toga odustalo i predlaže tek sada, na kraju Vladina mandata.Ustvrdila je da u predloženom tekstu nedostaje strateški i planski pristup obnovljivim izvorima energije, općenito energetska strategija. Nedostaje karta gdje bi se ti objekti gradili s preciznim planovima i rokovima izvršenja, a nema ni podataka tko će i s koliko novca to financirati.

Zakonom se ne predviđaju rješenja za energetsku tranziciju i stječe se dojam da se uopće ne zna što se želi postići, rekla je Holy ustvrdivši da je ovako predloženim zakonskim rješenjem upitna korist hrvatskog gospodarstva te da će zbog svega navedenog klub zastupnika ORaH-a biti suzdržan. Branko Bačić (klub HDZ-a) rekao je da je zakon predložen prekasno, da je loše izrađen te da ga zbog toga HDZ neće podržati.

Podsjetio je da je Vlada potpuno zaboravila obnovljive izvore energije, a okrenula se istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Jadranu što se na koncu izjalovilo. Ukazivali smo na apsurdnu situaciju, na protustavnost tih projekata, no Vlada se sve do kraja nije obazirala na ta upozorenja, ustvrdio je Bačić. Naveo je da u zakonskom tekstu nema riječi o tržišnoj premiji pojedinog proizvođača energije iz obnovljivih izvora. Ne zna se njezina visina, pa se sa sigurnošću može tvrditi da će to dovesti i do poskupljenja struje, ustvrdio je. Hrvatskoj je ovakav zakon potreban, ali treba biti dobro pripremljen.

Ovako predložen je "smokvin list" Vlade koja je na početku mandata stalno govorila o energetskom razvoju Hrvatske, o novim energetskim razvojnim projektima, a od toga nije ostvarila ništa, zaključio je Bačić.U ime kluba HDSSB-a Boro Grubišić također je zaključio da je zakon loš i da je došao prekasno. Nema ključnih podataka o projektima, kako će se realizirati i gdje. Da bi obnovljiva energija potaknula malu industriju, sve to treba isplanirati, rekao je Grubišić dodajući da zbog tih manjkavosti klub HDSSB-a neće glasovati za predloženi zakon.Ivo Jelušić (klub SDP) rekao je da na svaki način treba poticati obnovljive izvore energije.

U proteklih godina nije se napravilo puno, no ovaj zakon će to omogućiti, ocijenio je dodavši da je i sadašnjim proizvođačima u interesu da bude što više energije iz obnovljivih izvora za što su predviđene i državne potpore i poticaji. Zakon je pretpostavka i za stvaranje karte za obnovljive izvore energije o čemu će sigurno biti dosta prijepora. Neće to biti lako napraviti, rekao je ističući da Hrvatska ima dosta sunca i vjetra i da je 20 posto struje iz tih izvora moguće proizvesti.Igor Kolman (klub HNS-a) naveo je da je cilj zakona smanjenje stakleničkih plinova i poticanje razvoja.

Ovaj je zakon mali dodatak ukupnoj uspješnoj gospodarskoj strategiji ove Vlade, ustvrdio je. On omogućava suradnju s drugim državama. Državnom premijom poticat će se izgradnja novih postrojenja i zajamčena cijena struje. Radi se o modernom zakonu kojeg će HNS podržati, rekao je Kolman.Sabor je sjednicu nastavio raspravom o izmjenama Zakona o trošarinama kojima se, obrazložio je zamjenik ministra finacija Igor Rađenović, prvenstveno želi potaknuti privrednu aktivnost malih i srednjih pivovara i to uvođenjem sniženih stopa trošarina.

Također se predlaže pojačati nadzor radi sprječavanje prevare i nelegalnog poslovanja pojedinaca te uvesti institut direktne isporuke kako bi se smanjili troškovi. Uz to, naveo je predlaže se pojednostavljenje postupka oko trošarina za proizvode koji se prodaju na tržnicama.Zbog smanjenja trošarina za male i srednje pivovare proračun će ostati bez 29 milijuna kuna ili pet posto manje novca od ukupno svih trošarina na pivo, rekao je Rađenović.