Dnevne novosti

Sabor završio prvi dan izvanredne sjednice, u srijedu o financiranju lokalnih jedinica

09.09.2015 07:34 ZAGREB, 8. rujna 2015. (Hina), Zaključivanjem rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, Hrvatski sabor završio je u utorak prvi dan izvanredne sjednice koju će nastaviti u srijedu raspravom o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) uprave i samouprave.

Od ukupno pet točaka dnevnog reda zbog kojih je sazvana izvanredna saborska sjednica zastupnicima je preostalo raspraviti još i Konačni prijedlog zakona o stečaju potrošača, dok bi se glasovanje trebalo održati u četvrtak. U raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u ime kluba HDZ-a Goran Marić je ustvrdio kako nije uobičajeno da Sabor o trošarinama koje su jako bitan segment gospodarstva raspravlja u hitnoj proceduri na izvanrednoj sjednici.

Ističući kako o trošarina treba napraviti sustavnu analizu naveo je podatak da je u prošloj godini na luksuzne proizvode uprihodovano samo 177 tisuća kuna.To može značiti da mi nemamo luksuznih proizvoda, a to nije točno jer imamo bezsramno skupe proizvode, ali oni se tretiraju kao roba široke potrošnje. Također je rekao kako se ne može oteti dojmu da predloženi zakon ide na ruku nekim prodavačima duhanskih proizvoda. Upitao je kako je moguće da se tone duhana i cigareta bez markica prodaju na hrvatskim ulicama. To se nitko ne pita, a hvali se one koji su zaduženi to nadzirati. Naveo je kako se ljudima koji se vraćaju iz Hercegovine oduzima kilogram sira koji su dobili od svoje obitelji dok kamioni s cigaretama nesmetano prolaze.

HDZ predlaže amandman kojim bi se na bezalkoholna pića trošarina plaćala u roku 60 dana od isporuke, a što je inicirala Hrvatska gospodarska komora, rekao je Marić. Slavko Linić (Klub nezavisnih ljevičara) pohvalio je predložene odredbe ocijenivši da je jačanje nadzora itekako potrebno i poticaj poštenim proizvođačima uključivo i malim i srednjim pivovarama za koje se predlažu smanjiti trošarine.Replicirajući Mariću rekao je da ni u našim susjednim državama zlato i srebro nisu luksuzna roba. Nismo željeli uništiti hrvatsku proizvodnju, a ni prodaju, jer zašto bi naši građani parfeme kupovali u drugoj, a ne u svojoj državi, rekao je Linić.

Marić pak smatra da je potrebna sustavna analiza što su to luksuzni proizvodi kojih se u Hrvatskoj po njegovom mišljenju malo proizvodi, pa se sadašnjim sustavom trošarina više pogoduje stranim proizvođačima.Vedran Babić (klub SDP-a) naveo je da se od trošarina prikupi 8,9 milijardi kuna godišnje. Ocijenio je da su male i srednje pivovare važan segment gospodarstva koji je uglavnom u vlasništvu hrvatskih građana.Smanjenjem trošarina omogućava im se bolje poslovanje i zaštita od velikih proizvođača, te povećanje njihove konkurentnosti što će pridonjeti većem konzumiranju domaćeg piva čime bi se nadomjestio manjak u proračunu (29 milijuna kuna) zbog smanjenja trošarina, rekao je Babić