Dnevne novosti

Sastanak o Ukrajini održat će se u Parizu 2. listopada

10.09.2015 07:00 BERLIN, 10. rujna 2015. (Hina/dpa), Njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednici Francuske, Ukrajine i Rusije Francois Hollande, Petro Porošenko i Vladimir Putin planiraju se sastati idućeg mjeseca kako bi razmotrili sukob u Ukrajini, izjavio je glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert. 
Merkel, Hollande, Porošenko i Putin dogovorili su se o tome tijekom telefonskog razgovora u srijedu navečer, a iz Kremlja je rečeno da će se sastanak održati u Parizu 2. listopada. "Sve strane" pozdravile su poštivanje novog primirja u Ukrajini koje je stupilo na snagu 1. rujna, rekao je glasnogovornik Seibert.

Kako prenosi Reuters, nasilje u Ukrajini od tog je datuma većinom suzbijeno, nakon što je ukrajinski parlament podržao veću autonomiju za područja koje drže proruske snage, u skladu sa mirovnim sporazumom. Prethodno u srijedu, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je Rusiju da će Europska unija, ako to bude potrebno, braniti svoje istočne granice. Sukob ukrajinske vojske i proruskih separatista počeo je u travnju 2014. godine, a procjenjuje se da je do sada poginulo gotovo 8000 civila.