Dnevne novosti

Saborski Odbor za zdravstvo podržao Obiteljski zakon

11.09.2015 07:35 ZAGREB, 10. rujna 2015. (Hina), Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku većinom je glasova (uz odsustvo oporbe) u četvrtak, uz tek kratku raspravu, podržao konačni prijedlog Obiteljskog zakona, a neki od članova Odbora skrenuli su pozornost na riječki slučaj dječaka koji je umro jer roditelji nisu dopustili njegovo liječenje.

"Predloženi zakon ne odustaje ni od jednog pravnog instituta kojeg je sadržavao suspendirani Obiteljski zakon iz 2014.", pojasnila je zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš. Omogućava se nastavak rada centra za posebno skrbništvo s posebnim stalno zaposlenim skrbnicima, pravnicima s pravosudnim ispitom, koji rade u centru, a čija je zadaća u slučaju ugroze prava djeteta ili osobe s invaliditetom zastupati njihova prava pred sudom. Također zaživjet će i institut obiteljske medijacije s ciljem da se što manje djece traumatizira u konfliktnim razvodima, odnosno da se konfliktni razvodi izbjegnu postizanjem plana zajedničke roditeljske skrbi. "Vjerujemo da će se poticanjem roditelja da sastavljaju plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nastaviti smanjivati broj razvoda koji završavaju u sudskom parničnom postupku", kazala je Sporiš.

Razlike u zakonu između dva saborska čitanja, tvrdi, nisu velike. "Prilikom sklapanja braka stranaca i azilanata pod supsidijarnom zaštitom omogućeno je da se odgovarajućim dokazom o nepostojanju drugog braka, osim izjave dane pred javnim bilježnikom smatra i izjava dana pred matičarem koji postupak vodi", pojasnila je. Također, dodan je i stavak kojim se iznimno dopušta priznanje očinstva nakon smrti djeteta ali isključivo prije upisa činjenice rođenja djeteta u državne matice. "Predloženi zakon definira institute koji zaista predstavljaju odgovarajuću razinu pravne zaštite najugroženijih kategorija", kazao je predsjednik Odbora Željko Jovanović. Posebno je pohvalio odredbu koja je dodana na prijedlog pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a po kojoj odluku o prekidu trudnoće štićenika može donijeti samo štićenik, a ne sud. Vanjska članica Odbora Zrinka Bratuša skrenula je pozorornost na nedavni tragičan riječki slučaj dječaka koji je umro jer roditelji nisu dopustili njegovo liječenje, a predstavnice resornog ministarstva pojasnile su kako je u novom zakonu predviđeno žurno izdvajanje iz obitelji djeteta, ako su mu život i zdravlje ugroženi. Sporiš je rekla i kako su u tom tragičnom slučaju centar za socijalnu skrbi i liječnici poduzeli maksimalne mehanizme.