Dnevne novosti

Europski tjedan mobilnosti od 16. do 22. rujna

17.09.2015 07:00 ZAGREB, 16. rujna 2015. (Hina), Europski tjedan mobilnosti obilježava se od 16. do 22. rujna, ove godine pod sloganom "Izaberi. Promijeni. Kombiniraj.", sa ciljem usmjeravanja pozornosti na upotrebu različitih oblika prijevoza za različita putovanja, jer se njihovim kombiniranjem stvara učinkovit promet, nužan za izbjegavanje zagušenosti i ovisnosti o automobilima. 
Europski tjedan mobilnosti je najmasovnija manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz potporu Europske komisije od 2002. godine obilježava svake godine u istom razdoblju. Završava Europskim danom bez automobila, 22. rujna. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ističe da je u obilježavanje Tjedna aktivno uključeno više od 2000 europskih gradova. Cilj Europskog tjedna mobilnosti je poticanje svijesti i  aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog prometom u urbanim sredinama, a samim time i poboljšanja kvalitete života. Potiču se mjere za smanjenje zagađenja okoliša te promoviranje javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

U povodu Europskog tjedna mobilnosti, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako upravo iz sektora prometa dolazi oko 25 posto onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70 posto generira cestovni promet. "Mjere energetske učinkovitosti u prometu važne su jer njima smanjujemo štetne emisije i utječemo na poboljšanje kvalitete zraka. Sufinanciramo kupnju električnih i hibridnih vozila za građane i tvrtke, projekte u javnom transportu ili treninge eko vožnje. Do sada smo u dvije akcije sufinancirali kupnju 946 električnih i hibridnih vozila. Od 23. rujna ponovno kreće javni poziv za građane i tvrtke za kupnju električnih i hibridnih vozila, a za to smo osigurali 7,5 milijuna kuna poticaja",  istaknuo je Zmajlović.