Dnevne novosti

Predsjednica Grabar Kitarović: posjet Istri je bio vrlo plodonosan

18.09.2015 07:05 PULA, 17. rujna 2015. (Hina), Susretom s pripadnicima braniteljskih udruga Istarske županije predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović završila je u četvrtak svoj četverodnevni boravak u Istri, koji je ocijenila vrlo plodonosnim istaknuvši kako se dimenzije problema ili prilika koje se pružaju u nekoj lokalnoj zajednice mogu shvatiti tek na terenu. 
U Puli je od ponedjeljka na četiri dana bio smješten privremeni ured predsjednice Republike. Zbog izbjegličke krize je skratila današnji program u Puli otkazavši posjet muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca i pulskoj Areni. Svoj boravak u Istri ocijenila vrlo plodonosnim i izrazila je zadovoljstvo posjetom. Kvaliteta posjeta dokazuje koliko je zapravo potrebno ići među lokalne zajednice, što, kako je rekla, "toplo preporučuje svim kolegama u Vladi i ministarstvima". "Dok ne dođete na teren ne možete u potpunosti shvatiti dimenzije problema ili prilika koje se pružaju," kazala je Grabar Kitarović. Rekla je kako je Istra specifična po mnogim aspektima, ali je hrvatska regija koju treba još više povezati s ostalim dijelovima zemlje, kako prometno tako i logistički.

Ponovila je kako se zalaže za decentralizaciju i da treba prenositi funkcije na županije, gradove i općine, posebno kada je riječ o iskorištavanju europskih fondova. "Tu funkcionlanu decentralizaciju na principu supsidijarnosti treba pratiti fiskalna decentralizacija i treba ulagati," istaknula je predsjednica dodavši kako podupire sve razvojne projekte, a posebno se zalaže za prijenos bivše vojne imovine na upravljanje lokalnoj samoupravi. Po njenoj ocijeni u Istri ima puno razvojnih projekata, strategije su dobre, no treba, kako je rekla, "još više razumjevanja od strane državne vlasti, a posebno od državne uprave, koja treba biti brža i učinkovitija u izdavanju svih dozvola koje blokiraju jako puno projekata".