Dnevne novosti

Maras: država pomaže malim proizvođačima piva

21.09.2015 07:35 SISAK, 19. rujna 2015. (Hina), Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u subotu je posjetio prvi sisački Festival piva, poručivši kako je država pomogla malim proizvođačima piva smanjenjem trošarina za 50 posto. 
"Država je izašla u susret malim proizvođačima do ukupno 125.000 hektolitara piva na godinu, smanjenjem trošarina za 50 posto. To preneseno znači, manja cijena po litri piva za jednu kunu. Vjerujemo da će to pomoći malim proizbođačima da budu konkurentni, da proizvode i zapošljavaju ljude. Sigurno će tržište piva postati bogatije za još desetak novih proizvođača, za nekoliko stotina radnih mjesta, te da će tržište dobiti i novo kvalitetno hrvatsko pivo. Već s proizvodnjom od 5.000 hektolitara na godinu vjerujem da će mali proizvođači novom kvalitetom i okusima sigurno moći opstati", rekao je Maras.

Organizaciju prvog Festivala piva sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček ocijenila je kao pun pogodak. Vrlo dobra posjeta, kako je rekla, potvrda je da Siščani vole pivo, te će to biti poticaj da se u Sisku nakon 160 godina obnovi proizvodnja piva. Izrazila je uvjerenje da će uspjeh prvog festivala biti obaveza gradske vlasti da manifestacija posrane tradicionalna. Uz bogatu ponudu piva i gastronomskih specijaliteta, festival piva je bio popraćen i bogatim glazbenim programom. Festival piva organiziran je u sklopu Trećih dana industrijske baštine, a subota je bila posvećena sisačkim pivovarama i proizvodnji piva. Sve do početka 20. stoljeća u Sisku su djelovale dvije velike pivovare, na koje još podsjećaju ostaci industrijskih postrojenja. Prva proizvodnja piva u tom je gradu počela prije točno 160 godina.