Dnevne novosti

Zajednica županija: i bez Vladinog plana županijske službe odgovorile na izbjegličku krizu

21.09.2015 07:15 ZAGREB, 19. rujna 2015. (Hina), Hrvatska zajednica županija priopćila je u subotu kako su županijske službe, unatoč izostanku Vladinog plana pomoći, spremno odgovorile na izbjegličku krizu, te da su županijski krizni stožeri i dalje u stanju visoke pripravnosti kako bi se spriječila humanitarna katastrofa. 
Iz Zajednice poručuju kako je izazov u obliku prihvata i zbrinjavanja velikog broja migranata u kratkom vremenu ponajprije na jedinicama lokalne i regionalne samouprave, ali da je kvalitetnom reakcijom županijskih stožera zaštite i spašavanja, u koordinaciji s Crvenim križom, zdravstvenim službama, policijom i uz pomoć građana, taj posao izvrsno obavljen.

"Zahvaljujem na brzoj reakciji svim županijskim stožerima za zaštitu i spašavanje i građanima koji su bili iznimna podrška na terenu ovih posljednjih dana. Činjenica je kako zbog izostanka Vladinog plana pomoći, jedinice lokalne samouprave nisu zaprimile službene upute o postupanju te je i dalje nepoznat broj migranata koji Hrvatska može očekivati u narednim danima. Županijske jedinice će i dalje pružati logističku podršku i pomagati u okviru svojih mogućnosti u rješavanju nastale situacije", poručio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Apelirao je na Vladu i nadležne institucije da svojim doprinosom pomognu lokalnim jedinicama, kako bi spremne dočekali novi izbjeglički val i "spriječile ponavljanje kaosa koji je vladao posljednjih dana". Građane je pozvao da i dalje u izravnom kontaktu s izbjeglicama budu susretljivi, pomognu u njihovim potrebama te ih informiraju o mogućim pravcima kretanja.