Dnevne novosti

Pravilnik o doniranju hrane u javnoj raspravi

22.09.2015 07:25 ZAGREB, 21. rujna 2015. (Hina), Ministrstvo poljoprivrede u ponedjeljak je otvorilo javnu raspravu o prijedlogu pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, a svi zainteresirani mišljenje i prijedloge na pravilnik mogu dati u iduća dva tjedna, odnosno do 5. listopada. 
Pravilnikom će se tako po prvi put u Hrvatskoj uspostaviti sustav doniranja hrane i hrane za životinje, koji će osigurati da donirana hrana uistinu dođe do onih kojima je najpotrebnija, ističu iz Ministarstva. Sustav, kako naglašavaju, predviđa i značajno smanjenje uništavanja, odnosno bacanja hrane i zaštite okoliša. Inače, pravilnikom se propisuju detaljni uvjeti, kriteriji i načini doniranja hrane i hrane za životinje, uvjeti koje mora ispunjavati posrednik i krajnji primatelj donacije u lancu doniranja hrane i hrane za životinje, sadržaj i način vođenja registra posrednika. Hrana se, predviđa pravilnik, može donirati krajnjem primatelju koji je osoba u potrebi koja je socijalno ugrožena osoba i/ili osoba pogođena elementarnim nepogodama ili prirodnim katastrofama. Osoba u potrebi koja je socijalno ugrožena je korisnik prava u sustavu socijalne skrbi, korisnik novčanih naknada i socijalnih usluga kao i osoba koja donatoru odnosno posredniku učini vjerojatnim da se nalazi u potrebi. Donirati se može samo hrana koja je sigurna, a pravilnik omogućava i doniranje hrane koja je proizvedena odnosno pripremljena u objektima javne prehrane i gastro odjelima u trgovinama, ako ta hrana nije već bila poslužena krajnjem potrošaču.

Prema pravilniku, hrana koja je označena 'upotrijebiti do' datumom se mora donirati krajnjem primatelju isključivo prije isteka toga datuma. U slučaju izravnog doniranja hrane, donator mora hranu koja je označena datumom minimalne trajnosti donirati krajnjem primatelju isključivo prije isteka toga datuma, a u slučaju doniranja preko posrednika mora je dati posredniku prije isteka datuma minimalne trajnosti. Posrednik može hranu ponuditi i dati krajnjem primatelju i nakon isteka datuma minimalne trajnosti, ali uz nekoliko uvjeta - da ga je obavijestio o isteku datuma minimalne trajnosti, da krajnji primatelj prihvaća doniranje takve hrane te da mu je posrednik dao smjernice za korištenje hrane sukladno vodičima dobre prakse Europske unije i nacionalnim vodičima. Pravilnik regulira i vođenje evidencija donatora i posrednika, uvjete koje moraju ispunjavati posrednici te propisuje da fizičke ili pravne osobe koja namjeravaju obavljati poslove posrednika moraju biti upisana u registar posrednika koji vodi Ministarstvo poljoprivrede.