Dnevne novosti

Glavni tajnik Međunarodne federacije Crvenog križa pohvalio napore Vlade

22.09.2015 07:20 OPATOVAC, 21. rujna 2015. (Hina), Oko 2.500 migranata koje su smještene u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu u ponedjeljak je obišao glavni tajnik Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Elhadj As Sy, koji je pohvalio napore hrvatske Vlade i Hrvatskog Crvenog križa te drugih organizacija na prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica. 
"Pozdravljamo i čestitamo na svim naporima kako bi se odgovorilo na njihove potrebe i to prvenstveno Vladi Republike Hrvatske što je omogućila stvaranje takve klime u kojoj nam je dana mogućnost da odgovorimo na situaciju", izjavio je Elhadj As Sy novinarima. Pohvalio je i napore koje na zbrinjavanju migranata u Opatovcu čine brojni volonteri te UNHCR, UNICEF i MAGNA koji, po njegovim riječima, sve što čine, čine u dogovoru s Hrvatskim Crvenim križem (HCR). "Drago mi je što mogu vijedti ne samo da HCR odgovara na ovu situaciju pojedinačno, nego isto tako radimo zajedno s drugim partnerskim organizacijama", kazao je As Sy. Zahvalnost je izrazio i Hrvatskoj vojski koja je, kako je rekao, u Opatovcu nazočna da bi pomagala i umirivala, a ne zastrašivala i plašila. "Vidjeli smo da se dijeli hrana, voda, osiguravaju higijenski uvijeti te pruža medicinska pomoć. Učinit ćemo sve što možemo, ali vrijeme je ključni partner za mnoge ljude ovdje, tako da pozivamo na žurnu akciju sve one koji mogu pomoći da ovi ljudi dođu što prije na lokaciju na koju žele doći", kazao je Elhadj As Sy.

Istaknuo je kako se, osim otklanjanja posljedica, mora razmišljati i o razlozima koji su na tisuće migranata nagnali da napuste svoje domove i zemlje. Tijekom obilaska migranata smještenih u Opatovcu vidio je, kako je naveo, isrcpljene, istraumatizirane i umorne ljude koji žele što prije doći do svojih odredišta. Privatni centar u Opatovcu Elhadj As Sy obišao je u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te predsjednika i izvršnog predsjednika HCR-a Josipa Jelića i Roberta Markta. Markt je kazao kako je HCR uspio u najtežim trenutcima osigurati da nitko od migranata u Hrvatskoj ne bude ni gladan niti žedan. Najavio je da će se HCR u narednom razdoblju više usmjeriti prema podizanju higijenskih standarda u centru u Opatovcu te pružanju psihosocijalne pomoći migrantima. Izvijestio je i kako je Služba traženja HCR-a uspjela proteklih dana spojiti mnoge obitelji migranata koje su ostale razdvojene zbog transportnih ograničenja.