Dnevne novosti

Saborski zastupnici za smanjenje članarine u HTZ-u, upozoravaju na nelogičan sustav

23.09.2015 07:20 ZAGREB, 22. rujna 2015. (Hina), Saborski su zastupnici u utorak podržali Vladin prijedlog da se članarine u turističkim zajednicama linearno smanje za 15 posto, ali i upozorili kako je sustav turističkih zajednica nelogičan i loše organiziran. 
"Nema institucije u državi koja je toliko promašena u svojoj zamisli. Što li sve financira, u što sve troši novac Hrvatska turistička zajednica", upitao je Goran Marić (HDZ). Upozorio je kako je nejasno razgraničeno koje su dužnosti Ministarstva turizma, a koje HTZ-a. "Jedno od tih dvoje je nepotrebno, a kako rade, nepotrebno je oboje", uvjeren je Marić. Podsjetio je kako je na čelu Vijeća HTZ-a ministar turizma, a na županijskoj i lokalnoj razini čelnici tih jedinica. "Članovi plaćaju članarinu, a ne upravljaju skoro ničim. Imaju li oni koristi od toga što plaćaju", upitao je Marić. Ističe da velika hotelska poduzeća najviše duguju turističkim zajednicama, a istodobno u njima imaju najveći utjecaj, a postavio je i pitanje zašto se u nekim turističkim uredima ne može platiti boravišna pristojba, a u drugima može. "Kako shvatiti da turistička zajednica kojoj se propisuje da joj se mora platiti turistička pristojba ne želi primiti uplatu, ona tjera ljude da moraju ići 20-ak klometara u banku, čekati u redovima po dva sata i platiti naknadu banci. Istodobno u uredu turističke zajednice nema nikoga po cijeli dan", kazao je.

Funkcioniranjem sustava nezadovoljan je i Goran Beus Richembergh (HNS). "Morat ćemo se prije ili poslije suočiti s činjenicom da postojeći sustav nije funkcionalan i da on ima pogrešno raspodijeljene uloge. Dobro je da je Ministarstvo turizma odustalo od toga da se ide ovoga ljeta i ove jeseni u reorganizaciju sustava turističkih zajednica, ali nije dobro što to nije napravila prošle ili pretprošle godine da se cijela stvar raspravi na vrijeme i da se što prije implementira", uvjeren je Beus Richembergh. Nezadovoljan je i kriterijima po kojima turističke zajednice financiraju određene manifestacije. "Zar stvarno mislite da stota obljetnica nekog dobrovoljnog vatrogasnog društva treba biti financirana iz sredstava turističke zajednice? Pa iza toga treba stati lokalna samouprava ako ima sredstava, ali turistička zajednica ne, jer to nije turistička atrakcija", smatra Beus Richembergh.

Na nejasne kriterije fiinanciranja manifestacija upozorava i HDZ-ov Ivan Šuker, koji je naveo kako je za turnir u odbojci na pjesku u istri HTZ dao milijun kuna, dok je odbio zahtjev za partnerstvom Eurobasketa. "S predsjednikom FIBA-e uspjeli smo dogovoriti da centralno otvaranje Eurobasketa ne bude ni u Francuskoj, ni u Berlinu, ni u Rigi, nego u Zagrebu na Jelačić placu, sjajan termin, pola 9 navečer, direktan televizijski prijenos, no HTZ procjenjuje kako nešto što će posjetiti 70.000 ljudi nije manifestacija koja ima turistički interes", upozorio je Šuker.

Dražen Đurović (HDSSB) nezadovoljan je kategorizacijom turističkih zajednica po broju stanovnika nekog grada, a smatra da bi kriterij trebao biti njihov prihod. "U gradu Požegi u kojem ja živim koji ima 30-ak tisuća stanovnika prihod, godišnji prihod od boravišne pristojbe je 30-ak tisuća kuna. U gradu te iste veličine u Dalmaciji prihod je od boravišne pristojbe otprilike 30-ak milijuna kuna. Naravno da će turistička zajednica u takvom gradiću lako kompenziratti smanjenje članarine", kazao je Đurović, ocjenivši da bi Vladin prijedlog turističke zajednice u malim kontinentalnim gradovima mogao dovesti u nemoguć položaj.