Dnevne novosti

Vodstvo HRT-a najavilo osnivanje Radija Sjever

23.09.2015 07:10 ČAKOVEC/ZAGREB, 22. rujna 2015. (Hina), Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman je na u okruglom stolu održanom u utorak u Čakovcu predstavio mogućnost uspostavljanja HRT-a Radija Sjever te je naglasio da je dosad u uređenje HRT-ova centra Čakovec i Varaždin uloženo tri milijuna kuna, a do kraja godine planira se uložiti još dodatnih pola milijuna kuna. 
U okviru javne rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obaveza Hrvatske, Radman je u Čakovcu istaknuo i da je vodstvo HRT-a u okviru programa restrukturiranja tijekom protekle dvije godine uspjelo smanjiti operativne troškove i preusmjeriti ih u ulaganje u programski sadržaj. "Potreba da imamo regionalni centar u ovome slučaju proizlazi iz pogleda na kartu, na kojoj se vidi da HRT na sjeveru Hrvatske nema svoju radiopostaju te nema dvojbe o tome da i ovdje trebamo pokrenuti javnu radijsku postaju kako bismo zatvorili krug regionalnih postaja", rekao je Radman. Naglasio je da se otvaranjem HRT – Radija Sjever koji bi bio dostupan u Varaždinskoj, Međimurskoj te dijelovima Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, ni na koji način neće promijeniti položaj komercijalnih lokalnih radiopostaja koje emitiraju na tome području.

Prijedlog su tijekom rasprave pozdravili međimurski župan Matija Posavec i predsjednica Skupštine Varaždinske županije Dubravka Biberdžić. Posavec je istaknuo da je HRT prepoznala ovaj kraj te da je došlo vrijeme da se znatnije ulaže u HRT-ov centar, infrastrukturu i kadar. Dubravka Biberdžić dodala je, uime Varaždinske županije, da je zadovoljna radom lokalnih radijskih postaja te da će ova regija imati i jedan pravi javni servis koji će izvješćivati o aktivnostima koje se odvijaju na sjeveru Hrvatske. Javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza HRT-a traje do 15 listopada, a u prijedlogu izmjena se navodi da HRT želi proširiti ukupnost ponude programskih kanala i javnih usluga te uskladiti dosadašnji ugovor sa planom restrukturiranja HRT-a iz 2013. i tehnološkim razvojem. HRT ističe i da europski medijski trendovi ukazuju na porast značaja regionalnih tema u programima elektroničkih medija te na potrebu korisnika usluga za lokalnim vijestima. Postojećim regionalnim radijskim programima, navodi se u dokumentu HRT-a, pokrivena su sva županijska središta osim onih u sjeverozapadnoj Hrvatskoj zbog čega je zastupljenost regionalnih tema od značaja za tu regiju bitno slabija nego što je to u ostatku Hrvatske.