Dnevne novosti

Zmajlović: krajem rujna raspisuje se novi natječaj za energetsku obnovu zgrada

24.09.2015 07:20 ZAGREB, 23. rujna 2015. (Hina), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisat će 30. rujna novi natječaj za energetsku obnovu zgrada, vrijedan 50 milijuna kuna, najavio je u srijedu ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. 
Fond će sufinancirati povećanje toplinske izolacije zgrada, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu ili unaprjeđenje sustava grijanja, a ključan uvjet je da se provedbom planiranih mjera osigura ušteda energije za grijanje prostora od minimalno 30 posto, istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller. Najavio je da će obnovu zgrada sufinancirati u iznosu od 40 do 80 posto vrijednosti investicije, odnosno maksimalno 1,4 milijuna kuna po zgradi. Ministar Zmajlović je naglasio kako je ove godine odobreno i 100-postotno financiranje izrade projektne dokumentacije za 588 stambenih zgrada, od kojih je većina spremna za obnovu, te se iz tog razloga kreće s novim javnim natječajem. U obnovu će se moći uključiti ugradnja fotonaponskih sustava, energetski učinkovita rasvjeta ili uvođenje centralnog upravljanja sustavima grijanja i hlađenja. "Ove i prošle godine pokrenuli smo energetsku obnovu 366 stambenih zgrada vrijednu 368 milijuna kuna. Energetska obnova zgrada i kuća važna je za sve nas. Građani koji žive u energetski učinkovitim zgradama i kućama imaju niže troškove grijanja, a na projektima obnove angažirane su domaće građevinske tvrtke. Tako građanima povećavamo kvalitetu života, potičemo domaće građevinare i stvaranje zelenih radnih mjesta te čuvamo okoliš", ustvrdio je Zmajlović. Energetskom obnovom kuće ili zgrade stanarima se troškovi grijanja ili hlađenja smanjuju za 30 do 60 posto.

Zmajlović i Müller su raspisivanje tog novog natječaja za energetsku obnovu zgrada najavili prilikom obilaska zgrade koja se energetski obnavlja u zagrebačkom Trnju, u Ulici Alexandera von Humboldta. Obnova te zgrade stoji 1,4 milijuna kuna, a Fond je sufinancira sa 40 posto. U sklopu obnove, zgrada će dobiti novu fasadu, krov, vanjsku stolariju i unutarnju rasvjetu zgrade. Po završetku obnove za stan površine 60 četvornih metara troškovi će se smanjiti za 1416 kuna godišnje, kada se u obzir uzmu povećanje iznosa pričuve zbog obnove zgrade i niži troškovi za grijanje. Ta je zgrada sagrađena 1958. godine. Prije obnove imala je energetski razred E, a nakon završetka radova imat će razred C i uštedjet će 50 posto energije. U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ističu kako je većina višestambenih zgrada u Hrvatskoj izgrađena do kraja osamdesetih i ima slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju. Vlada je prošle godine donijela Program energetske obnove višestambenih zgrada koji obuhvaća četiri koraka energetske obnove: energetski pregled i certificiranje, izrada projektne dokumentacije za projekt obnove i sam proces obnove te, dodatno, ugradnju uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije.