Dnevne novosti

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: nedostaje prostora za druženje roditelja i djece pod nadzorom

24.09.2015 07:25 ZAGREB, 23. rujna 2015. (Hina), Povjerenstvo za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine u srijedu je upozorilo na učestala dvostruka uhićenja u slučajevima obiteljskog nasilja iako je zlostavljač najčešće muškarac te na nedostatne prostore za susrete i druženje roditelja s djecom pod nazorom kad to propiše socijalna služba.  
U svijetu ima 70 posto žena koje su na neki način bile zlostavljane u obitelji, no većina ih ne prijavljuje nasilje zbog srama ili straha od recidiva ili zato što nemaju podršku šire obitelji ili zato što nemaju novca ili iz nekog drugog razloga, rekla je Ljubica Matijević Vrsaljko, gradska zastupnica s Liste Milana Bandića, odvjetnica i aktivistica u nevladinim udrugama na tematskoj sjednici Povjerenstva povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna. Ocijenila je da je zakonski okvir dobar i da političari nerijetko govore 'Prijavite, niste dužni trpiti nasilje', no da u praksi postoje brojne pritužbe na socijalne službe, sustav zaštite, pravosuđe, a s time se složila i voditeljica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle. Smatra dobrim poruke političara da društvo neće tolerirati obiteljsko nasilje, ali i upozorava da žene zapravo nemaju adekvatnu zaštitu. "Treba govoriti, ali i adekvatno djelovati", kazala je.

Obiteljski zlostavljači trebali bi biti kazneno gonjeni, a ne samo prekršajno kao što je to slučaj do sada, istaknuto je, a naveden je i primjer prema kojem obiteljski zlostavljač nerijetko biva "kažnjen" društveno korisnim radom, dok žena koja odbije dovesti dijete na susret s ocem i to prepusti drugom, jer se više ne želi susretati sa svojim zlostavljačem, može biti kažnjena s 20.000 kuna ili kaznom zatvora od šest mjeseci. "Zar je to moguće? Zar je moguće da obiteljski zlostavljač biva amnestiran za dva-tri mjeseca kad negdje počupa ambroziju?", upitala je Toelle. Tematskoj sjednici, na poziv predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Margarete Mađerić (HDZ), nazočila je i Sandra Petraš, kako sama kaže, bivša zlostavljana djevojčica i bivša zlostavljana žena koja je o svom lošem iskustvu i zlostavljačima, a "zapravo velikim kukavicama", napisala knjigu čija će promocija biti krajem listopada. "Knjigu sam napisala kako bih i druge žene potaknula da javno prozovu svoje zlostavljače", kazala je tijekom svog prvog javnog nastupa, što su pozdravili svi nazočni.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova uputit će Gradu Zagrebu zamolbu za razmatranjem mogućnosti za dodjelom adekvatnih prostora za susrete roditelja s djecom koji se odvijaju pod nadzorom, a na preporuku Centra za socijalnu skrb Grada Zagreba. Čuo se i apel da Hrvatska što hitnije ratificira tzv. Istambulsku konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.