Dnevne novosti

Općinama koje graniče omogućiti spajanje

25.09.2015 07:30 ZAGREB, 24. rujna 2015. (Hina), Saborski su zastupnici u četvrtak podržali prijedlog da se općinama koje međusobno graniče, omogući spajanje, ako to žele građani na njihovom području.

SDP-ov Damir Mateljan ocijenio je kako je sadašnjem sustavu lokalne samouprave, sa čak 576 jedinica, istekao rok trajanja. "Općine su male, razmrvljene i nemaju dovoljno financijskih, prostornih ni kadrovskih potencijala, većina ih samostalno ne može razvijati projekte za EU fondove. Već je to dovoljno da bi se krenulo u reformu lokalne samouprave", rekao je Mateljan. Uvjeren je kako predloženi zakon nije revolucionaran, ali kako nudi novi alat za spajanje jedinica lokalne samouprave čiji građani to žele te kako će pomoći budućem utvrđivanju optimalnog teritorijalnog ustroja Hrvatske. Da Hrvatska ima previše općina misli i zastupnik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin, koji smatra da bi se broj jedinica lokalne samouprave trebao smanjiti za dvije trećine. Ponovio je kako općinama i gradovima u Istri vlada "kriminal, nepotizam, pogodovanje, medijska cenzura, neviđeni medijski reket, i medijska strahovlada", a još je jednom pozvao i na regionalizaciju Hrvatske. Replicitrala mu je Mirela Holy (OraH), koja je suglasna kako Hrvatskoj treba regionalizacija, ali i uvjerena da Istra ne bi smjela biti posebna regija. "Sve do onoga trenutka dok je kozica u kruni hrvatskog grba, ja mislim da nitko neće preispitivati položaj Županije istarske ili regije istarske ili ne znam kako bih je nazvao, autonomije ili slično, unutar Republike Hrvatske", uzvratio joj je Kajin. HDZ-ov Stjepan Milinković smatra, pak, da umjesto ukidanja treba jačati položaj općina. Ocijenio je kako općine u Podravini rade izvrsno te da su značajno unaprijedile kvalitetu života. Njegov stranački kolega Ivan Šuker predloženi je zakon nazvao "čistom šminkom pred izbore", ali i najavio kako će HDZ-ovi zastupnici podržati prijedlog zbog "dobre nakane". Upozorio je, međutim, da su vladajući kroz izmjene zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave lokalnoj samoupravi uzeli 1,8 milijardi kuna, čime su, uvjeren je, ukinute sve poluge za decentralizaciju Hrvatske. Boro Grubišić (HDSSB) smatra kako su političkim akterima od reforme lokalne samouprave važnija mjesta lokalnih čelnika. "Zbog tog otpora u velikim strankama mi ne možemo provesti reformu, zapravo nema političke volje, i boa ne steže, niti je stisla imalo", kazao je Grubišić, podsjetivši tako na nadimak "Boa" koji je ministru uprave Arsenu Bauku dao premijer Zoran Milanović na posljednjem aktualnom prijepodnevu. Sam Bauk je istaknuo kako su "sada na potezu građani". "Ukoliko se ne provede ni jedno spajanje onda od zakona neće biti štete, a ukoliko se provede, to znači da smo olakšali da se volja građana provede što prije", poručio je.

Saborska oporba podsjetila na agoniju Imunološkog zavoda

Vladin prijedlog da se u popis pravnih osoba od posebnog državnog interesa doda Imunološki zavod, saborska oporba je iskoristila kako bi još jednom problematizirala agoniju koju je Zavod prolazio u posljednje dvije godine. Zašto je tako, kome je to bilo u interesu, pitao se Zlatko Tušak (OraH), zadovoljan što se u konačnici odustalo od prodaje, odnosno privatizacije Zavoda. "Pa htjelo se pogodovati uzvoznom lobiju", tvrdi Tušak. I HDZ-ov Goran Marić pita zašto se, ako se znalo od kakvog je interesa Imunološki, dugo pripremao i objavljivao natječaj za njegovu prodaju. Vlada nije razmišljala što učiniti sa Imunološkim, nego je smišljala kako ga prodati pojedincu, ciljanoj osobi, smatra Marić. "Bilo je puno licemjerja, nedosljednosti, nepoštenog odnosa prema Zavodu koji je mogao završiti i u stečaju zbog tri neisplaćene plaće, podsjetio je Marić poručujući da je umjesto ministra uprave, u ime Vlade, predloženu odluku trebao 'braniti' "glavni kuhar te kuhinje, ministar gospodarstva". "Na pitanju Imunološkog može se sagledati karakter, bijeda ove vlasti" kaže Boro Grubišić (HDSSB) propitujući koliku je štetu Zavod pretrpio zbog zastoja u proizvodnji.