Dnevne novosti

Novi pravilnik o dopunskom radu liječnika

25.09.2015 07:45 ZAGREB, 24. rujna 2015. (Hina), Liječnici zaposleni u državnim bolnicama ubuduće će legalno moći raditi i kod privatnika ako liste čekanja na njihovim odjelima nisu preduge i ako su prethodne godine ostvarili najmanje prosječnu normu (izraženu u kunama), odredbe su novog pravilnika o dopunskom radu liječnika o kojem je u srijedu završila javna rasprava. 
Ministarstvo zdravlja u prijedlogu pravilnika navodi da liječnik, kako bi dobio dopuštenje, mora istodobno odraditi više od svoje prosječne bruto plaće pomnožene s koeficijentom djelatnosti za koju traži odobrenje. Odobrenje će se izdavati na godinu dana, a može ga dobiti najviše 50 posto zdravstvenih radnika u sklopu iste specijalnosti jedne bolnice, i to samo liječnici koji su potpisali suglasnost da su spremni raditi duže od 48 sati tjedno. Odobrenje za dopunski rad neće dobiti liječnici u djelatnosti u kojoj se u njihovoj bolnici na terapijski ili dijagnostički postupak čeka duže od 60 dana.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić protivi se "određivanju normativa u kunama" jer cijene, kaže, određuje osiguravatelj i često su podložne promjenama. "Svaki ravnatelj bilo koje državne bolnice zna koliko mu koji doktor radi. I ako on obavi dodijeljeni mu posao, ne vidim razloga zašto ti ljudi ne bi u svoje slobodno vrijeme mogli raditi kod privatnika ili u nekoj drugoj bolnici", rekao je Ćorušić Hini. U HDZ-u se zalažu da se svim liječnicima, koji to mogu i žele, omogući da osim sa svojim matičnim institucijama sklope ugovor s najviše dvije institucije u istoj specijalnosti. To je model koji se pokazao efikasnim u mnogim europskim zemljama, a Hrvatska bi imala višestruku korist. Liječnicima bi omogućili bolju zaradu, državi bi plaćali porez, a zadržali bismo ih u Hrvatskoj, rekao je Ćorušić. Kako bi se spriječilo da liječnici u državnoj bolnici umjetno stvaraju liste čekanja preusmjeravajući pacijente u svoju privatnu praksu trebalo bi, kaže Ćorušić, potpuno odvojiti javno od privatnog - što znači da nitko tko je zaposlen u državnoj bolnici ne bi smio biti vlasnikom ili suvlasnikom privatne poliklinike.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić nije htio komentirati prijedlog pravilnika jer o njemu ima samo paušalna saznanja. Naime, HLS kao socijalni partner nije dobio nikakvu službenu obavijest o prijedlogu novog pravilnika, iako je riječ o pravima s područja radnog zakonodavstva. To je samo još jedan pokazatelj potpunog izostanka socijalnog dijaloga s aktualnom vlašću, poručio je Babić.Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na Hinine upite koliko su posljednjih godina izdali dopusnica liječnicima za dopunski rad, te koliko je liječnika zdravstvena inspekcija u posljednje vrijeme otkrila u radu "na crno" kod drugog poslodavca. Nisu pojasnili ni kako se izračunava prosječno izvršenje u određenoj medicinskoj djelatnosti koje će biti jedan od uvjeta za dopusnicu.