Dnevne novosti

Duspara zadovoljan Zakonom o osnivanju sveučilišta - očekuje pet-šest tisuća studenata

29.09.2015 07:25 SLAVONSKI BROD, 28. rujna 2015. (Hina), Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u vezi s osnivanjem slavonskobrodskog sveučilišta kako je cilj da ono ima pet-šest tisuća studenata. 
Posljednjeg dana sjednice Sabor je izglasovao Zakon o osnivanju sveučilišta u Slavonskome Brodu, nove visokoobrazovne institucije u čijem će sastavu biti visokoobrazovne ustanove koje djeluju u Slavonskome Brodu. Duspara je zahvalio svima koji su pomogli da Slavonski Brod postane sveučilišni grad. Sveučilišni gradovi razvijaju se brže jer dolaze mladi ljudi, rekao je Duspara i dodao kako očekuje i dolazak mladih s druge obale Save iz BiH. To znači da će se i ovdašnje gospodarstvo buditi i brže razvijati, rekao je slavonskobrodski gradonačelnik.

Nakon donošenja zakona u pripremi je registracija sveučilišta u čiji će sastav ući Strojarski fakultet u Slavonskome Brodu, dislocirani Učiteljski studij i Studij bilinogojstva te Studentski centar u Slavonskome Brodu. "Kako će se sveučilište dalje razvijati, ovisi prije svega o rektoru i njegovu timu. Činjenica je da su neka sveučilišta osnivana sa svega dva-tri smjera, fakulteta ili odjela, a da sada Zadar, Pula, Dubrovnik imaju po 20-30 smjerova. Trenutačno imamo oko 2400 studenata, a cilj bi bio imati pet ili šest tisuća. To bi zadovoljilo naše potrebe. Vjerujem da će ljudi na sveučilištu znati što treba našem gradu, županiji i Hrvatskoj", rekao je gradonačelnik Duspara i podsjetio da je prva točka poslijeizbornoga koalicijskog sporazuma njegove nezavisne liste sa SDP-ovom bila osnutak sveučilišta. Kako je rekao, Slavonski Brod pokušavao je deset godina osnovati sveučilište.