Dnevne novosti

Pusić na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku

01.10.2015 07:05 ZAGREB, 30. rujna 2015. (Hina), Kriza u Siriji može se riješiti samo političkim putem uz sudjelovanje svih globalnih aktera i država u regiji, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja u srijedu sudjeluje na sastanku Vijeća sigurnosti o stanju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.
Sastanak na kojem je jedna od govornica i Pusić, sazvala je Rusija koja je u srijedu počela zračne udare u Siriji čime se priključila međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama koja takve napade izvodi godinu dana protiv ekstremističke skupine, takozvane Islamske države. Hrvatsko je stajalište od početka da se kriza može riješiti "samo političkom putem", rekla je Pusić u New Yorku o sastanku na kojem mogu govoriti sve zemlje članice UN-a. "Prva faza je prestanak borbi, a druga uspostava mira i možda nisu nužno isti partneri uključeni u prvu i drugu fazu", rekla je. Rusija i Zapad razilaze se oko uloge sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kojega Rusija smatra legitimnim čelnikom, ključnim za borbu protiv terorizma, a Zapad opetuje da nema rješenja dok je Assad na vlasti. "Američki državni tajnik John Kerry rekao je da ako se Rusija koncentrira na borbu protiv IS-a (oni) mogu pronaći zajednički jezik, međutim, ako je cilj Rusije zadržavanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na vlasti, to će biti problem", rekla je Pusić.

Rusija je u ponedjeljak najavila da je njezin cilj borba protiv terorizma, no iz Sirije u srijedu stižu oprečne informacije o metama ruskih napada jer prema nekim izvorima ruski su avioni umjesto IS-a ciljali pobunjenike koji se bore protiv Assada. "Svi globalni akteri tu moraju biti prisutni, ali i države u regiji", rekla je Pusić o sukobu u Siriji. Dodala je da je tome razgovarala s kolegama iz Iraka čije je dijelove također okupirao IS, te iz Irana koji je nakon sporazuma o nuklearnom programu s velikim silama postao važan akter na političkoj sceni."To je međunarodno osjetljiv trenutak", a "geografski se događa dosta blizu Hrvatskoj" rekla je Pusić. Podsjetila je da Hrvatska već osjeća posljedice jer je izložena valu migranata iz Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka koje preko Hrvatske idu na Zapad.