Dnevne novosti

Predsjednik Sabora primio u nastupni posjet novu veleposlanicu SAD-a

21.10.2015 07:35 ZAGREB, 20.  listopada 2015. (Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primio je utorak u nastupni posjet veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država Jullietu Valls Noyes s kojom je razgovarao o odnosima između dviju zemlje, suradnji na brojnim područjima, a posebice energetskom, te stanju u regiji, priopćio je saborski ured za odnose s javnošću. 
Leko i Noyes su potvrdili vrlo dobre odnose između dvije zemlje "temeljene na zajedničkim vrijednostima", a predsjednik Sabora podsjetio je i na vrlo dobre odnose koje Hrvatski sabor njeguje s američkim Kongresom, piše u priopćenju. Istaknuo je i da je RH zainteresirana za suradnju sa SAD-om na brojnim područjima, posebice na energetskom. "Također smo zainteresirani za suradnju sa SAD-om na stabilizaciji cijele regije, a posebice na iznalaženju trajnog rješenja za BiH", rekao je Leko.

Noyes je kazala da je SAD spreman i zainteresiran za suradnju s Hrvatskom na svim tim područjima te naglasila i važnost pitanja o slobodnoj trgovini između Europske Unije i SAD-a, tj. sporazumu o Transatlantskom trgovinsko-investicijskom partnerstvu (TTIP) o kojem, kako je kazala, nema dovoljno saznanja u javnosti. Julietta Valls Noyes je od 2013. bila visoko pozicionirana u Odjelu za Europu i Euroaziju američkog Državnog tajništva, a od 2008. do 2011. je obnašala dužnost zamjenice američkog veleposlanika u Vatikanu. Na svojoj novoj diplomatskoj dužnosti naslijedila je Kennetha Mertena.