Dnevne novosti

Papa Franjo se pozvao na Ivana Pavla II. i na nerazrješivost ženidbe

22.10.2015 07:05 VATIKAN, 21. listopada 2015. (Hina/AFP), Papa Franjo se u srijedu pozvao na nauk Ivana Pavla II. o nerazrješivosti katoličkog braka, četiri dana prije završetka biskupske sinode o obitelji na kojoj se o toj temi živo raspravlja. 
Pred 30.000 vjernika i turista iz cijeloga svijeta okupljenih na Trgu svetog Petra u Rimu, Jorge Bergoglio je na tjednoj audijenciji podsjetio da Crkva u četvrtak slavi svetog Ivana Pavla II., "papu obitelji", kojeg je proglasio svetim 2014. "Po zagovoru svetog Ivana Pavla II., molimo da biskupska sinoda koja se uskoro završava, u čitavoj Crkvi obnovi osjećaj za neusporedivu vrijednost nerazrješivog braka i zdrave obitelji utemeljene na međusobnoj ljubavi muškarca i žene i na Božjoj milosti", istaknuo je Papa iz Argentine.

Mogućnost da se nekim osobama u drugom braku, nakon osobnog puta pokajanja, dopusti pričešćivanje, potaknula je živu raspravu na sinodi jer su prelati u tome vidjeli izdaju dogme o nepovredivosti sakramenta ženidbe. Budući da Crkva ne priznaje rastavu, smatra da su osobe u drugom braku nevjerne svom prvom - i smatraju, jedinom - bračnom drugu. U nekim slučajevima, brak se može poništiti na crkvenom sudu. U istupima biskupa na sinodi tek ih je manjina - 30 posto ocjenjuju promatrači - predložila popuštanje stege kako bi se nekima u drugom braku, napose onima koje je prvi bračni drug ostavio - omogući primanje pričesti.