Dnevne novosti

Zagreb: Gradska skupština nije prihvatila rebalans gradskog proračuna

23.10.2015 07:25 ZAGREB, 22. listopada 2015. (Hina), Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak nisu prihvatili rebalans gradskog proračuna za ovu godinu jer je za prijedlog gradonačelnika Milana Bandića za glasovalo 20, a protiv 25 zastupnika.  
Prema prijedlogu koji je odbijen, proračun je trebao biti smanjen za 118 milijuna kuna, pa bi umjesto 6,85 milijardi kuna iznosio 6,732 milijardi kuna. Kao razloge rebalansa pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić naveo je uravnoteženje potrošnje, usklađivanje prihoda s planiranim, te usklađivanje s Vladnom odlukom o decentraliziranim funkcijama. Potpredsjednik Skupštine iz HDZ-a Andrija Mikulić poručio je da Klub HDZ-HSP AS-BUZ neće podržati rebelans proračuna jer je predlagatelj izgubio vjerodostojnost, zadržao je sve prihode, a znao je da mu nedostaje 450 milijuna kuna. Zbog toga je upitao kakva je to vizija i strategija vođenja grada. 

Drugi potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić je u ime Kluba SDP-a upozorio je da se prije samo mjesec dana predviđalo da će u proračunu biti oko 250 milijuna kuna više, a sada se planira manje, pa je pitanje kako se uopće planira proračun. "Nema ideja za nove prihode, nove investicije, iskorištavanje fondova Europske unije, energetsku učinkovitost, nove prihode i usluge u Zagrebačkom holdingu, niti za smart city koncept koji bi preporodio Zagreb", istaknuo je Bernardić. Privlačenje novih investicija i europski novac ostaju dva neriješiva matematička zadatka za Gradsku upravu i zbog toga SDP ne može poduprijeti takav rebalans, poručio je Bernardić.

Nestranačka zastupnica Sandra Švaljek spornim je ocijenila što se ne vidi koliko je povećanje ili smanjenje stavaka u odnosu na planirano za 2015. Ocijenila je da su zastupnici uskraćeni za bitne informacije i ustvrdila da prijedlog rebalansa nije adekvatna podloga za odlučivanje. Zastupnik HNS-a Tomislav Stojak ustvrdio je da se odustajanjem od svega što se najavljivalo prije samo dva mjeseca u pitanje dovodi vjerodostojnost i sposobnost Gradske uprave da upravlja zagrebačkim financijama. Gradska skupština prihvatila je izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga i Centra za gospodarenje otpadom za prvih šest mjeseci ove godine.