Dnevne novosti

Opačić: Projekt e-Građani prava je reforma javne uprave

30.10.2015 07:25 ZAGREB, 29. listopada 2015. (Hina), Sustavom e-Građani koristi se 200.000 hrvatskih građana, a samo u listopadu prijavilo se 200 novih korisnika, izvijestila je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima potpredsjednica Vlade Milanka Opačić ustvrdivši kako je taj projekt "prava reforma javne uprave kojom je ona stvarno postala servis građana".
Povod za konferenciju bilo je prvo mjesto među europskim zemljama, koje je taj projekt osvojio na Globalnom summitu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Mexico Cityju, na temu "Otvorena vlast za unapređenje javnih usluga". "Ponosna sam što smo kao hrvatska Vlada dobili prvu nagradu na razini EU-a za projekt na kojem radim od prvog dana – projekt kojim smo htjeli omogućiti da svi podaci budu dostupni građanima", istaknula je Opačić. Sustav je dostupan od 10. lipnja prošle godine, a krenuo je sa 14 usluga. Sada ima 27 usluga među kojima su e-Upis u škole, e-Radna knjižica, e-Građevinska dozvola, e-Recept, e-Matične knjige, a Opačić za početak studenoga najavljuje i e-Poslovanje. Sustav e-Građani omogućava, primjerice, svakome korisniku da zatraži elektroničke izvode iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili registra životnog partnerstva, elektroničke zapise o prebivalištu, boravištu ili vlasništvu vozila i druge dokumente. "Projekt e-Građani doista je prava reforma javne uprave, kojim smo postigli da je javni i državni sektor u pravom smislu servis građanima, da oni ne moraju dolaziti po određenu dokumentaciju na šaltere i trošiti svoje vrijeme i novac, već sve mogu dobiti putem interneta", naglašava Opačić.

U prvih godinu dana projekta građani su se 2,5 milijuna puta prijavili u sustav u kojem svaki korisnik nakon prijave dobiva on-line osobni poštanski pretinac u koji mu stižu odgovori na upite upućene tijelima javne uprave, a tih je odgovora u prvih godinu dana bilo ukupno 2,3 milijuna. Brzo, jednostavno, lako i dostupno, za državu bez papira, osnovna je ideja cijeloga projekta kroz koji je, navela je Opačić, u posljednja tri mjeseca omogućena prijava boravišta kroz e-Privremeni upis, osnivanje novog obrta kroz e-Obrt te pretrage slobodnih termina za zdravstvene usluge kroz Otvorene narudžbe. Od 1. studenoga kreće nova usluga kojom će se putem interneta moći dobiti dokaz vlasništva nad nekretninom, a kroz e-Poslovanje, kazala je, "širimo se prema poslodavcima jer će se i njima smanjiti troškovi i omogućiti efikasnije poslovanje". Poslovni korisnici tako će kroz e-Poslovanje također imati svoj Poslovni korisnički pretinac za komunikaciju s tijelima javne vlasti, a moći će elektronički obaviti prijavu u HZMO-u, kao i sve promjene vezane uz mirovinski i zdravstveni sustav.