Dnevne novosti

Zbog neželjenih SMS-ova HAKOM tražio blokiranje brojeva s kojih dolaze

10.11.2015 07:19 ZAGREB, 9. studenoga 2015. (Hina), Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) je zbog određenog broja pritužbi građana na neželjene SMS poruke tijekom izborne kampanje i na dan parlamentarnih izbora od operatora zatražila blokiranje telefonskih brojeva s kojih su korisnicima dolazile takve poruke, izvijestili su u ponedjeljak iz HAKOM-a.

Iako ne navode koliko su točno takvih pritužbi primili, iz HAKOM-a ističu da ih je bilo bitno manje nego na prošlim izborima, što ocjenjuju "dokazom zrelosti društva, ali i aktivnostima HAKOM-a u sprečavanju slanja svih vrsta neželjenih poruka korisnicima i blokiranjem svih brojeva s kojih se takve poruke šalju". Građane smo pozivali da prijave svaku poruku ili poziv za koji nisu dali privolu, koji predstavlja promidžbene ili prodajne poruke.

Zahvaljujući suradnji s građanima, DIP-om i drugim institucijama, broj takvih poruka je osjetno smanjen u odnosu na ranije razdoblje, napominje HAKOM. HAKOM će poduzeti sve aktivnosti za utvrđivanje vlasnika brojeva s kojih su poruke dolazile, ali iskustva iz ranijih godina pokazuju da su takve i slične poruke uvijek dolazile s neregistriranih "pre-paid" brojeva (na bonove) koji su već ugašeni, ili će biti ugašeni zbog zlouporabe.