Dnevne novosti

Grabar-Kitarović: konzultacije o mandataru počinje nakon objave službenih rezultata izbora

10.11.2015 07:40 ZAGREB , 9. studenoga 2015. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započet će konzultacije o davanju mandata za sastavljanje Vlade nakon što od Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) dobije službene rezultate izbora za osmi saziv Sabora, a to zbog ponavljanja izbora na sedam biračkih mjesta nije moguće prije idućega tjedna.

"Predsjednica Republike započeti će Ustavom propisani proces konzultacija nakon što od DIP-a dobije službene rezultate parlamentarnih izbora“, rekao je u ponedjeljak Hini glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić. Podsjetio je pritom na izjavu Grabar-Kitarović u kojoj je pozvala sve one koji su izabrani u Hrvatski sabor da pokažu političku odgovornost, iza sebe ostave bilo kakve podjele, teške i ružne riječi koje su pale tijekom kampanje, te se usredotoče na nacionalne interese, interese građana i iskazanu volju birača.

Prema Ustavu, predsjednica Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.O ponavljanju izbora na sedam biračkih mjesta izvijestio je u ponedjeljak predsjednik DIP-a Branko Hrvatin na konferenciji za novinare kazavši kako je na njima utvrđen višak glasačkih listića. Riječ je o malim biračkim mjestima, kazao je Hrvatin, pa je rezultate moguće utvrditi već u nedjelju navečer, a nakon toga DIP će objaviti potpune i konačne rezultate.