Dnevne novosti

Uskok prikupio gotovo tisuću stranica novih dokaza u slučajevima Hypo i Ina-MOL

12.11.2015 07:29 ZAGREB, 11. studenoga (Hina), Nova dokumentacija koju je Uskok dostavio sudu uoči ponovljenog suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL broji oko tisuću stranica 'materijala' kojim tužiteljstvo nije raspolagalo na ranijem suđenju kada je nekada najmoćniji hrvatski političar osuđen za ratno profiterstvo, ali i primanje mita od mađarskog MOL-a.

Tužiteljstvo je uvjereno da će novi dokumenti još čvršće dokazati da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a primio novac kako bi Mađarima osigurao većinski utjecaj u hrvatskoj naftnoj kompaniji, ali i da je u vrijeme dok se Hrvatska suočavala s ratnom opasnošću dobio proviziju od austrijske Hypo banke koja je novostvorenoj državi odobrila kredit za kupnju diplomatskih predstavništava u inozemstvu. Upravo zbog tih optužbi Sanader je izgubio prvi u nizu postupaka s kojima je suočen. No, iako je Vrhovni sud, uz blago umanjenu kaznu, potvrdio prvostupanjsku presudu i Sanadera pravomoćno osudio na osam i pol godina zatvora Ustavni je sud naložio ponavljanje suđenja. 

Kao ključne propuste u ukinutim presudama Ustavni je sud istaknuo da niži sudovi, među ostalim, nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen zbog ratnog profiterstva te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona, dok u slučaju primanja MOL-ovog mita nije kvalitetno obrazloženo Sanaderovo svojstvo "službene osobe", kao ni ocjena da su ugovori koje je Vlada sklopila s MOL-om protivni hrvatskim interesima.

U prosincu moguć i zahtjev za razdvajanjem slučajeva

Kako bi proučili dokumentaciju koju je Uskok u srijedu donio na pripremno ročište za ponovljeno suđenje Sanaderovi su odvjetnici zatražili odgodu, a sudac Zdravko Majerović novo je ročište zakazao za 7. prosinca. Vođenje ponovljenog suđenja dodijeljeno je sucu Majeroviću, jer je Vrhovni sud, nakon žalbe Sanaderove obrane, zabranio da suđenje još jednom vodi sudac Ivan Turudić koji je bivšeg premijera osudio u prvostupanjskom postupku. Nakon pripremnog ročišta u slučajevima Hypo i Ina-MOL bit će poznato hoće li se u novom postupku ponovno izvoditi svi dokazi i ispitivati svi svjedoci što se ne bi moralo raditi da suđenje vodi isto sudsko vijeće koje je donijelo prvostupanjsku presudu.

No, očekuje se da će Sanaderova obrana zatražiti da se odvoji 'profiterski' slučaj Hypo od korupcijskog Ina-MOL što otvara i mogućnost da se Sanaderu u ponovljenom postupku sudi zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem. Njemu je, naime još u veljači trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera, no ono je odgođeno jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski, uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.