Dnevne novosti

Ravnateljstvo policije: Slovenija kod Harmice postavila ogradu na hrvatskom teritoriju

12.11.2015 07:35 ZAGREB, 11. studenoga (Hina), Hrvatska policija upozorila je u srijedu da je ograda koju je slovenska policija postavila u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Harmica na hrvatskom teritoriju te da će s njega morati biti uklonjena, doznaje se u Ravnateljstvu policije.

Kako je riječ o teritoriju koji spada u zagrebačku policijsku upravu na Harmicu je kasno poslijepodne došao pregovarati načelnik Goran Burušić koji je slovenskom kolegi prenio stavove hrvatske strane, kažu u policiji. Burušić je, kako se doznaje, slovenskog kolegu upozorio da je ograda postavljena na čak sedam hrvatskih katastarskih čestica. Nakon pregovora s granice su povučeni inteventni policajci za koje se nagađalo da su tamo dovedeni kako bi uklonili ogradu. Prema medijskim tvrdnjama situacija je s obje strane granice tijekom dana bila vrlo napeta, jer je i na slovenskoj strani bilo njihovih pedesetak interventnih policajaca. Neslužbeno se doznaje kako je na potezu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje će slovenskoj strani zbog graničnog incidenta uputiti prosvjednu notu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je ranije u srijedu u Slavonskom Brodu kako smatra da je podizanje žice na slovenskoj granici prema Hrvatskoj bacanje novca i da bi učinkovitije bilo ispunjavati dogovorene obveze, u vezi s čim je najavio inicijativu za novi sastanak ministara unutarnjih poslova. Ministar je demantirao i prozivke iz Slovenije da Hrvatska ne registrira izbjeglice koje prolaze prema Sloveniji. Šef slovenske diplomacije Karl Erjavec izjavio je u srijedu u Beču da Slovenija na određenim sektorima svoje granice s Hrvatskom, koja je i granica schengenskog područja, namjerava postaviti ukupno 80 kilometara ograde. Kako navodi Slovenska televizija, on je to prenio šefu kabineta austrijskog kancelara Josefu Ostermayeru, istaknuvši da tehničke prepreke koja Slovenija postavlja kako bi spriječila moguću humanitarnu katastrofu nisu namijenjene zaustavljanju ljudi nego urednom usmjeravanju izbjeglica na dogovorena mjesta na granici.