Dnevne novosti

DIP objavio potpune i službene rezultate

17.11.2015 07:42 ZAGREB, 16. studenoga 2015. (Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u ponedjeljak potpune službene rezulate parlamentranih izbora nakon što su u nedjelju, zbog viška glasačkih listića, izbori ponovljeni na sedam glasačkih mjesta.

To su potpuni službeni, ne i konačni izborni rezultati, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin pojašnjavajući rokove i postupke koji moraju proći prije nego se rezultati proglase konačnima i dostave relevantnim tijelima – Predsjednici Republike, Saboru i Vladi. Od sutra bi (utorak) počeo teći rok od 48 sati za žalbe, nakon čega bi Ustavni sud imao najmanje dva dana za njihovo rješenje, to je, dakle, od sutra četiri dana, rekao je Hrvatin i podsjetio da Ustavni sud nakon toga mora dati ocjenu ustavnosti i zakonitosti provedenih izbora. Ustavni sud je u dosadašnjim izborima vrlo brzo reagirao s ocjenom zakonitosti i ustavnosti, podsjetio je predsjednik DIP-a.Tek nakon toga, to će biti konačni rezultati koje ćemo moći dostaviti svim relevantnim tijelima, Predsjednici države, Saboru, Vladi, rekao je.

Hrvatin je iznio i izbornu statistiku – u podjeli saborskih mandata sudjelovalo je osam lista, s kojih je izabrano 143 zastupnika (140 u deset izbornih jedinica i tri u 'dijaspori'), od čega 55 po preferenciji, što je 38, 4 posto. To je pokazalo da je ovaj način glasovanja dosta zaživio, primjetio je Hrvatin navodeći da je preferencijalnu mogućnost glasovanja iskoristilo 66,5 posto birača. U Sabor je izabrano 128 zastupnika (84, 85 posto) i 23 zastupnice (15, 23 posto), najmlađi je Ivan Sinčić (rođen 1990.) iz Živog zida, najstariji Miroslav Tuđman (1946. godina) iz HDZ-ove Domoljubne koalicije. Najmlađa zastupnica je Marija Puh (1985.), najstarija Marija Ilić (1945.) obje iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste. Zastupnici su prosječno stari 50 godina, zastupnice 39,7 godina. Most je nastupao kao stranka, tako da je unutrašnja podjela, nakon što stranka dobije novac, stvar stranke, odgovorio je Hrvatin na pitanje je li moguće da netko od zastupnika izabranih na listi Mosta prije konstituiranja Sabora osnuje vlastitu stranku i tako dobije novac za izbornu promidžbu.