Dnevne novosti

Juncker kaže da je Europa dviju brzina budućnost proširenog EU-a

19.11.2015 07:15 BRUXELLES, 18. studenoga 2015. (Hina/Reuters), Europska unija morat će revidirati svoj okvir kako bi nekim zemljama članicama omogućila da sve čine zajedno, a da druge budu manje uključene, rekao je u srijedu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.
On je to rekao u trenucima dok London s europskim partnerima pregovara o reformama koje Britanci zahtijevaju od EU uoči referenduma o mogućem izlasku njihove zemlje iz Unije, tzv. Brexitu. Juncker je na konferenciji za novinare u Bruxellesu izjavio kako se "Brexit neće dogoditi", dodavši da bi EU trebala razmotriti svoj organizacijski ustroj kako bi različite članice mogle dijeliti politike različitih brzina, ako to žele. "Mislim da u konačnici neće više biti moguće da 33, 34 ili 35 država nastavi ići istom brzinom i snagom u istom smjeru", rekao je Juncker.

Ta je izjava potpuno različita od stajališta koje je zastupala prijašnja Europska komisija na čelu s Joseom Manuelom Barrosom, koji se izričito protivio podjeli unutar EU i stvaranju jezgrenih i nejezgrenih članica EU, odnosno Europi dviju brzina."Jednog dana trebali bismo ponovno razmotriti europsku arhitekturu u kojoj bi jedna skupina zemalja činila stvari, sve stvari, zajedno, dok bi se drugi pozicionirali u drukčiju orbitu od jezgrene", iznio je Juncker procjenu koja će se vjerojatno svidjeti Britancima, čiji je premijer David Cameron zatražio uvođenje financijskih i gospodarskih osigurača za članice Unije koje nisu u eurozoni.