Dnevne novosti

DIP konačne službene rezultate izbora poslao Ustavnom sudu

24.11.2015 07:36 ZAGREB, 23. studenoga 2015. (Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) donijelo je u ponedjeljak odluku o konačnim službenim rezultatima izbora za Hrvatski sabor i poslalo ih Ustavnom sudu.

Nakon što smo objavili potpune službene izborne rezultate nije bilo prigovora niti žalbi na ranija rješenja, izvjestio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, nakon čega je Povjerenstvo glasovanjem donijelo odluku o konačnim izbornim rezultatima. Konačni službeni izborni rezultati dostavljaju se Ustavnom sudu, koji u skladu sa svojim obvezama treba provjeriti cijeli izborni postupak i ako nađe da je sve bilo u skladu s Ustavom i zakonom, utvrđuje to svojom odlukom. Kad ta odluka bude dostavljena DIP-u, objavljuje se u Narodnim novinama. Ako Ustavni sud to obavi danas, DIP je rezervirao objavu u Narodnim novinama od utorka, 24. studenoga, rekao je Hrvatin, dodajući kakoje do sada bilo uobičajeno da Ustavni sud slijedi "tempo" DIP-a. 

Objavom u Narodnim novinama počinje teći rok od 20 dana u kojem se Hrvatski sabor treba okupiti na prvom zasjedanju. Naime, Ustav propisuje da se prvo zasjedanje Sabora održava najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.