Dnevne novosti

Sindikat metalaca: s brodogradilištima napokon uspostavljen dobar socijalni dijalog

25.11.2015 07:10 RIJEKA, 24. studenoga 2015. (Hina), Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević izjavio je u utorak da je s hrvatskim brodogradilištima, pogotovo s Uljanik grupom, koja je sada nositelj domaće brodogradnje, napokon uspostavljen dobar socijalni dijalog, ali sindikatima, dodao je, ne odgovara sadašnja politička situacija u kojoj nije sastavljena Vlada a potrebno je donositi nove odluke.

Nakon sastanka Odbora hrvatske brodogradnje, koji čine podružnice Sindikata metalaca u 14 brodogradilišta, Dragičević je rekao da je jedna od odluka koja se očekuje ona o sudbini Tvornice industrijske i brodske opreme „3. maj“ (TIBO), tj. da se očekuje da će Uljanik grupa predati pismo namjere za kupnju te tvornice. Dodao je kako se očekuje da će Uljanik pomoći i u vezi s isplatom plaća u TIBO-u te da bi do ponedjeljka u tom poduzeću trebalo isplatiti barem jednu plaću kako se stanje ne bi dodatno zakompliciralo. Dragičević je rekao da je hrvatski BDP povećan i zato što je proradila brodogradnja te da je ugovoreno mnogo poslova, a samo u Uljanik grupi vrijednih više od milijardu eura. Istaknuo je da se pojavljuje manjak radne snage za brodogradnju te da će sindikat možda pristati na uvoz radne snage samo, ali samo ako se uprave brodogradilišta i drugih tvrtaka koje to zatraže obvežu pregovarati o deficitarnim zanimanjima i povećanju plaća radnika u tim zanimanjima.

Govoreći o stanju u Brodosplitu, Dragičević je pozvao vlasnika da otvori socijalni dijalog jer je u suprotnom sklon vjerovati da će Brodosplit „završiti loše“, to jest da će se „ili promijeniti vlasnička struktura ili će doći do stečaja“. Pozvao je vlasnika Brodosplita da povuče otkaz kolektivnog ugovora, da sjedne sa sindikatima i dogovori se o provedbi socijalnog dijaloga. Predsjednik Odbora hrvatske brodogradnje i povjerenik Sindikata metalaca u Brodogradilištu „3. maj“ (Uljanik grupa) Juraj Šoljić rekao je da su u riječkom brodogradilištu donekle zadovoljni i da su ugovoreni vrijedni poslovi, ali nisu posve zadovoljni u dijelu materijalnih prava te s procesom restrukturiranja brodogradilišta. Istaknuo je da kvalitetni radnici odlaze u inozemstvo te je pozvao Uljanik da barem donekle poveća plaće i uloži u modernizaciju proizvodnje. Šoljić je također rekao da će Uljanik grupi, zbog većeg broja ugovorenih poslova, trebati novi radnici, posebice brodomonteri, zavarivači, cjevari i bravari.

Napomena Uredništva pravne redakcije portala IUS-INFO:

Sukladno članku 40. Zakona o medijima (Narodne novine br. 59/04, 84/11 i 81/13), dana 2. prosinca 2015. objavljujemo ispravak objavljene informacije u prethodnom tekstu, a prema zahtjevu Brodosplita.
Tekst objavljujemo u cijelosti i neizmijenjenog sadržaja:

"Poštovani,
molimo da u skladu s odredbom čl. 40 Zakona o medijima (NN 59/04), koji regulira pravo na ispravak objavljene informacije, objavite ispravak netočnih navoda.

Dana 25.11.2015. godine na vašem web portalu objavljena je izjava Predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedrana Dragičevića gdje su izneseni netočni navodi, pa vas molimo za objavu ovog reagiranja radi pojašnjenja informacije koju ste objavili.

- Povodom neistinitog i zlonamjernog izvješćivanja Sindikata Metalaca Hrvatske, njegova predsjednika g. Dragičevića o stanju socijalnog dijaloga u Brodosplitu, ovom prilikom ističemo da smo kao tvrtka prije godinu dana započeli inicijativu za pregovorima sa Sindikatima koji djeluju u Brodosplitu o izmjenama i dopunama postojećeg kolektivnog Ugovora (KU) koji je u primjeni u tzv. „starim“ tvrtkama grupe Brodosplit, a koja sva ukupno broje manje od 100 zaposlenika. Izmjene i dopune uključivale su gotovo identični sadržaj u dijelu prava zaposlenika (sa samo dodanim većim pravima) u odnosu na stari KU, no isključivale su individualna prava profesionalnih sindikalnih čelnika koja nadilaze prava koja im pripadaju iz Zakona o radu.

Sindikati nisu niti nakon višemjesečnih pokušaja prihvatili inicijativu i pregovore te tako doveli Upravu Brodosplita, u situaciju da kako bi za sve svoje zaposlenike (trenutno preko 2300) osigurali jednaka prava i pristup temeljen na jedinstvenom dokumentu da otkaže stari kolektivni Ugovor sukladno odredbama istog i time omogući započinjanje procesa ponovo nakon isteka važenja starog KU.

Gospodin Dragičević neistinito i zlonamjerno naglašava neizvjesnu poziciju Brodosplita (spominje stečaj, promjenu vlasničke strukture i sl.), naročito uspoređujući ga s Uljanikom. Korektne usporedbe radi zadnje dvije godine restrukturiranja grupe Brodosplit ne računajući prihod od doprinosa države restrukturiranju posluje s oko 100 milijuna HRK gubiti (zbog naslijeđenih negativnih brodograđevnih ugovora), dok prema javno dostupnim izvješćima (time dostupnim i g. Dragičeviću) Uljanik grupa posluje s milijardom HRK gubitaka. Ukupni dug Uljanik grupe prema istim tim izvješćima je 10 puta veći nego dug Brodosplita. Promatrajući DIV grupu u cjelini ista posluje s dobitkom uopće ne računajući doprinos države, a kapital i rezerve su više od 20 puta veći nego Uljanik grupe. Uz naše sve najbolje želje za uspjehom Uljanik grupe, ne želeći se niti na koji način dovoditi u kontekst u koji nas stavlja g. Dragičević ističemo da Brodosplit ima osiguranu punu zaposlenost do kraja 2018. godine i stalno radi na osnaživanju novih komercijalnih projekata i to isključivo na poslovima čije su ponudbene kalkulacije pozitivne.

Ne vidimo niti jedan suvisli razlog za blaćenje Brodosplita od strane g. Dragičevića, osim osobnog koji je procurio prije nekoliko mjeseci u javnost o osobnom zalaganju g. Dragičevića za zapošljavanjem svoje rodbine, te obećanja da će ako se to dogodi ostaviti Brodosplit na miru. Mi pritiscima nismo popustili tada, pa nemamo namjeru niti sada.

S poštovanjem
Josip Jurišić
Voditelj odnosa s javnošću Brodosplita"