Dnevne novosti

Počelo suđenje zbog korupcije i kupovine ispita na osječkom Ekonomskom fakultetu

02.12.2015 07:05 OSIJEK, 1. prosinca 2015. (Hina), Na Županijskom sudu u Osijeku u utorak je počelo suđenje zbog korupcije i kupovine ispita na osječkom Ekonomskom fakultetu dvojici profesora, posredniku i trojim studentima, jedinima koji se od ukupno 38 optuženika nisu nagodili u aferi "Index".

Profesore Miljenka Crnjca i Luku Crnkovića, posrednika Božu Omazića te studente Draganu Karlušić, Branka Maravića i Dražena Šestića optužnica tereti da su tijekom 2010. i 2011. godine u Osijeku dogovorili, za novac i opklone, upisivanje prolaznih ocjena bez polaganja ispita. Time su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja mita te protuzakonitog posredovanja. Svih šestero optuženika u utorak je pred sudskim vijećem izjavilo kako se ne osjećaju krivima, a obranu će znijeti na kraju dokaznog postupka. Uskok optužnicom profesora matematike Miljenka Crnjca tereti da je trima studenticama, koje su dobile jedinice na pismenom ispitu, u indeks upisao dvojke jer su pristale prepisati njegove radove; a za prase, janje i tisuću eura, dogovorene putem posrednika Ivana Vukadinovića preko profesora Gorana Marijanovića, upisao je dvojku Barbari Lukavečki bez ispitivanja. Prase, janje i novac su, prema optužnici, među sobom podijelili posrednik Vukadinović i profesor Marijanović, koji je bio prvooptuženi u aferi Index i nakon nagodbe je osuđen na djelomično uvjetnu kaznu: godinu dana zatvora a ostatak zatvorske kazne od godinu i 11 mjeseci neće odslužiti uz uvjet da pet godina ne počini kazneno djelo.

I posrednik Vukadinović se nagodio s Uskokom

Profesora Luku Crnkovića optužnica tereti da je Barbari Lukovečki upisao trojku bez provjere znanja, iako je na pismenom dobila jedinicu. I tu je posredovao Vukadinović. Lukovečki je ocjenu platila 800 eura: 500 je dobio profesor, a 300 posrednik. Zahtjev i novac prenio je profesor Marijanović. Posrednika Božu Omazića tereti se da je u dogovoru s profesorom Marijanovićem sredio studentu Branku Maraviću dvojku, koja mu je bila uvjet za upis u treću godinu studija, dok su optuženi studenti Dragana Karlušić i Dražen Šestić, uz pomoć profesora Marijanovića i drugih profesora koji su se nagodili s Uskokom, prošli na ispitima kojima nisu ni pristupili. U vrijeme istrage Uskok je aktere afere i tajno prisluškivao, pa će se snimke naći u dokaznom postupku. „Svi ćemo zajedno čuti što se događalo u uredima profesora, kakvi su bili dogovori i kako su oni realizirani, što se i vidi po dokumentaciji. Što se optužbe tiče, tu nikakvog spora nema. Osim toga, u ovom se postupku većina okrivljenika, i profesora i posrednika i studenata, nagodila. Jedan od razloga je i snaga dokaza. Oni su sami procijenili da je za njih bolje i povoljnije sklopiti nagodbu“, kazao je Darko Dodig, zamjenik ravnateljice USKOK-a. Suđenje protiv šest optuženika nastavlja se u srijedu preslušavanjem audio zapisa nastalih tijekom istrage te saslušanjem svjedoka.