Dnevne novosti

Nesuglasice oko izbjeglica u Njemačkoj ne posustaju

07.12.2015 07:05 BERLIN, 6. prosinca 2015. (Hina), Napetosti između sestrinskih stranaka Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) oko izbjegličke krize i dalje rastu a predsjednik CSU-a Horst Seehofer najavio je preko vikenda nacionalne mjere za smanjenje broja izbjeglica ukoliko one na europskoj razni ne pokažu učinak do kraja godine.

"Podržavam kancelarku Angelu Merkel u nastojanjima da se osiguraju vanjske granice Europske unije, raspodijele izbjeglice i suzbiju razlozi izbjeglištva. No ako se to sve skupa ne ostvari na vrijeme ili onako kako to očekujemo, onda se moramo pobrinuti za to da se u Njemačkoj i Europi ponovno uspostavi red", rekao je Seehofer obraćajući se poslanicima kongresa CDU-a za saveznu pokrajinu Thueringen. U te mjere spada i signal koji bi jasno dao do znanja da su gornje granice broja izbjeglica za Njemačku dosegnute.

"Niti jedna zemlja na svijetu nije u stanju primiti neograničen broj izbjeglica", rekao je Seehofer na pokrajinskom kongresu CDU-a. Predsjednik CDU-a za Thueringen Mike Mohren zatražio je na istom kongresu zabranu spajanja obitelji izbjeglica što znači da izbjeglice koje su već u Njemačkoj ne bi mogle dovesti i članove obitelji koji su ostali u Siriji ili u izbjegličkim logorima u obližnjim zemljama. Takvoj se ideji kancelraka i predsjednica CDU-a Angela Merkel već u više navrata usprotivila.  

Angela Merkel se u svojoj redovitoj video-poruci vikendom dotaknula i izbjegličke krize. "Nadamo se da ćemo zajednički postići da se stvari korak po korak, vrate na svoje mjesto", rekla je kancelarka. Zbog sve većeg otpora, ne samo u sestrinskoj CSU, nego i u vlastitoj stranci naspram svoje izbjegličke politike, Angela Merkel namjerava sljedećeg vikenda na stranačkoj konvenciji CDU-a svoju izbjegličku politiku staviti poslanicima na glasovanje. Sve tri stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj, Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stanka Njemačke (SPD), su složne oko toga da treba regulirati priljev izbjeglica ali nisu složne oko mehanizama koji bi vodili tom cilju.  

Šef SPD-a Sigmar Gabriel upozorio je u razgovoru za dnevnik Bild am Sonntag na moguće rascjepe u društvu i potrebi da se politika tomu odupre svim silama. "Mi moramo spriječiti da rečenica koju koriste političari desnog spektra, 'za izbjeglice se čini sve, a za nas ništa', ne dospije u sredinu našeg društva", upozorio je Gabriel. On se založio i za integracijski program od pet milijardi eura godišnje, između ostalog, i za povećanja broja mjesta u vrtićima u svrhu bolje integracije djece izbjeglica. Iako je tempo priljeva izbjeglica posljednjih tjedana pao, do kraja godine se u Njemačkoj očekuje preko milijun izbjeglica.