Dnevne novosti

Božićnicu očekuje 55 posto radnika, većina očekuje prosječno 1260 kuna

08.12.2015 07:25 ZAGREB,  7. prosinca 2015. (Hina), Ove godine božićnicu očekuje 55 posto ispitanika, od kojih 83 posto očekuje novac, i to u prosječnom iznosu od 1260 kuna tj. 100 kuna manje nego prošle godine, pokazuje istraživanje portala MojPosao na više od 400 ispitanika.

Adekvatna božićnica 1630 kunaIspitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1630 kuna, što je čak 30 posto više od očekivane prosječne božićnice, koja bi iznosila oko 1260 kuna. U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima, a na ovim prostorima se umjesto toga ustalila isplata božićnice. Najpoželjniji su novac, pa bonovi za kupovinu, koje ove godine očekuje 38 posto ispitanih, dok ih se 23 posto nada poklon paketu. Manje od 40 posto ispitanika koji ne očekuju "blagdansku nagradu" za razlog navode to što ni prije nisu dobivali božićnicu. Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u pretežno stranom vlasništvu, njih gotovo 70 posto, zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu oko 60 posto. Najmanje joj se nadaju ispitanici zaposleni u državnim tvrtkama, oko 50 posto, te hrvatskim institucijama, oko 40 posto.

Većina želi novčanu nagradu

Oko 80 posto ispitanika kao najdražu vrstu nagrađivanja navelo je novčanu nagradu, za 9 posto bili bi dovoljni i zahvala i poštovanje nadređenih, dok bi 6 posto ispitanih rado dobilo poklon paket. Bonove za kupovinu proizvoda druge tvrtke odabralo bi 3 posto ispitanih, a 2 posto bonove za kupovinu proizvoda vlastite tvrtke. Trećina ispitanika božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, a petina za kupnju božićnih darova. Neki mali luksuz priuštilo bi si 13 posto ispitanika, a isto toliko bi novac iskoristilo za podmirenje dugova. Sve više ispitanika uviđa da je božićnica dobra volja poslodavca i da ovisi o poslovnim rezultatima, što je potvrdilo 63 posto ispitanih, za razliku od lanjskih rezultata kada je takvo stajalište imalo 57 posto ispitanika. 

Da je božićnica pravo radnika smatra gotovo 60 posto zaposlenih u hrvatskim institucijama. Nasuprot tomu, 60 posto zaposlenika privatnih tvrtki u stranom vlasništvu smatra da je to stvar dobre volje poslodavca, a to u najvećoj mjeri, gotovo 70 posto, smatraju zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu. Božićnici se najviše nadaju zaposlenici srednje velikih tvrtki, zatim velikih, pa zaposlenici malih tvrtki. 

Lani božićnice najviše dijelile privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Prosjek božićnice u 2014. godini iznosio je 999 kuna, dobilo ju je 44 posto ispitanika, jednako kao i 2013. Osim gotovine popularni su bonovi za kupovinu i poklon paketi. Lani su božićnice u najvećoj mjeri dobili zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu, oko 65 posto, zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu, njih oko 50 posto, i 44 posto ispitanika zaposlenih u državnim tvrtkama. Božičnicu je primilo samo 35 posto zaposlenika hrvatskih institucija. "Svaka nagrada nosi simboličku i materijalnu vrijednost. Najvažnije je u svakom odnosu da se usklade očekivanja. Važno je da poslodavci i posloprimci definiraju svoj odnos na obostrano zadovoljstvo, shvačajući kako sve ovisi o poslovnim rezultatima, ali i poslovni rezultati dugoročno ovise o fer nagrađivanju. Nekada je zakonodavac nerazuman, prava nisu povezana sa stvarnim mogućnostima, pa time stavlja poslodavce u nezavidnu situaciju", prokomentirao je rezultate istraživanja predsjednik Uprave portala MojPosao Igor Žonja.