Dnevne novosti

Mreža udruga za zaštitu okoliša "Alpe Adria Green" zbog žice kazneno prijavila slovensku Vladu

21.12.2015 07:03 RIJEKA, 20. prosinca 2015. (Hina), Međunarodna mreža udruga za zaštitu okoliša „Alpe Adria Green" sa sjedištem u slovenskim Jesenicama podnijela je pred Vrhovnim državnim tužilaštvom Slovenije kaznenu prijavu protiv slovenske Vlade  zbog postavljanja žičanih prepreka na granici između Slovenije i Hrvatske, priopćeno je u nedjelju iz udruge Eko Kvarner, koja je hrvatska članica te mreže.  
Iz Eko Kvarnera prenose dijelove kaznene prijave navodeći da je "postavljanjem bodljikave žice počinjen zločin protiv prirode i životinja, ugrožena bioraznolikost na globalnoj razini i održivo korištenje prirodnih resursa, ugroženi su divlja flora i fauna te njihova staništa s posebnim naglaskom na ugrožene vrste i ranjive migracijske vrste.“ „Podsjećamo da su ljudi odgovorni za zaštitu životinja, njihove živote i zdravlje, kao i njihovo blagostanje. Vlada Republike Slovenije je postavljanjem bodljikave žice na granici s Hrvatskom prekršila međunarodne dogovore i slovenske zakone. To je kaznena odgovornost," ističe se u priopćenju. Iz Eko Kvarnera naglašavaju da se u kaznenoj prijavi  precizira da su postavljanjem žice prekršeni prije svega slovenski Ustav, ali i mnogi slovenski zakonski propisi, prije svih Zakon o očuvanju prirode, Zakon o zaštiti životinja, Deklaracija o pravima i dobrobiti životinja, kao i međunarodni dokumenti, kao što su Univerzalna deklaracija o pravima životinja, Konvencija o biološkoj raznovrsnosti, Bernska konvencija, itd. 

U kaznenoj prijavi se naglašava da je zbog postavljanja bodljikave žice u agoniji umrlo ili od povreda umire puno divljih životinja, da je apsurdno braniti granicu bodljikavom žicom, naročito ako država nema dovoljan broj vojnika za to, što je slučaj sa Slovenijom, odnosno da je postavljanje žice besmisleno trošenje javnog novca i ugrožavanje sigurnosti građana i divljih životinja, naveli su iz udruge Eko Kvarner. U priopćenju se još naglašava da će udruge okupljene u "Alpe Adria Green" nastaviti se boriti svim legalnim sredstvima, kako bi moralno neprihvatljiv čin postavljanja izuzetno opasnih žičanih prepreka na granici između Slovenije i Hrvatske, što prije postao prošlost.