Dnevne novosti

Zajednička istraga USKOK-a i Tužiteljstva BiH, Kinezi prokrijumčarili milijune eura

22.12.2015 07:00 SARAJEVO, 21. prosinca 2015. (Hina), Hrvatski USKOK i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otkrili su skupinu od najmanje deset državljana BiH i Kine koja je umiješana u protuzakoniti milijunski promet gotovim novcem, potvrđeno je u ponedjeljak u Sarajevu.  
Po nalogu Tužiteljstva BiH policija i carinici u toj zemlji u jutarnjim su satima u sklopu operacije pod kodnim nazivom "Kurir" priveli više osoba identifciranih tijekom višemjesečne istrage. Utvrđeno je da je skupina kineskih državljana koji su poslovali u BiH kroz dulje vremensko razdoblje organizirala krijumčarenje gotovog novca iz BiH u Hrvatsku te potom u druge zemlje. Istražitelji su prikupili podatke kako je na ovaj način iz BiH izneseno najmanje 15 milijuna eura.

S obzirom da su Kinezi izbjegli transferiranje tog novca preko banaka sumnja se na kazneno djelo pranja novca te na utaju poreza. Istraga o ovom slučaju provedena je u bliskoj suradnji s hrvatskim USKOK-om, a odnosi se na najmanje deset osoba te na nekoliko tvrtki koje su s njima povezane.