Dnevne novosti

Slovenska ministrica s mjesnim vlastima iz Istre i slovenskog primorja o problematici žice

23.12.2015 07:30 LJUBLJANA, 23. prosinca 2015. (Hina), Izaslanstvo načelnika iz hrvatske Istre i Slovenskog primorja, razgovaralo je u utorak u Ljubljani s ministricom unutarnjih poslova Vesnom Gjerkeš Žnidar o nezadovoljstvu zbog žičane ograde koju je postavila Slovenija s obrazloženjem da se zaštiti od migranata. 
Izaslanstvo, među kojima su bili istarski župan Valter Flego i načelnici općina Buje i Buzet izrazili su očekivanje da će žica, koja je prema objašnjenju Ljubljane postavljena zbog potencijalne opasnosti većeg broja migranata, biti uklonjena jer Ljubljana razmišlja o tome da je zamijeni nekom drugom tehničkom zaprekom. "Učinjen je korak naprijed kako bi se našlo rješenje koje će zadovoljiti sve kojih se to tiče", kazao je nakon zatvorenog sastanka gradonačelnik Izole Ogor Kolenc. Dodao je kako im je na sastanku rečeno da će ministarstvo unutarnjih poslova u roku od mjesec dana provesti analizu o mogućnosti da se na nekim mjestima ograda od takozvane žilet-žice zamijeni nekom drugom tehničkom zaprekom. "Nema informacija o tome kad bi na našu granicu u Istri mogli doći migranti, ali postoje simulacije koje govore da bi do toga moglo doći", kazao je Kolenc.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je prošli tjedan u Bruxellesu da je Slovenija žičanu ogradu postavila i u Istri, unatoč ocjenama da je to loše za turizam i tvrdnjama da migranti do sada nisu prolazili tim područjem, zato jer postoje informacije i prognoze da bi Hrvatska mogla slati migrante na taj dio granice. Hrvatski premijer Zoran Milanović nazvao je tu izjavu Cerarovim opravdanjem pred slovenskom javnošću te je zanijekao takve namjere hrvatske strane. Kolenc je rekao da će se izaslanstvo hrvatskih i slovenskih općina ponovo sastati sa slovenskim vlastima i o toj temi razgovarati početkom iduće godine. Kako je javila Slovenska tiskovna agencija STA, sastankom je bio zadovoljan i istarski župan Valter Flego koji je ponovio svoje mišljenje da žica ne rješava problem migracija, da to u Istri ne odobravaju i da potez slovenskih vlasti škodi gospodarstvu i turizmu. Problem migracijske krize Hrvatska i Slovenija trebale bi rješavati zajedno, a slovenska ministrica obećala je da bi se za tjedan dana trebalo znati može li se ograda u Istri zamijeniti nečim drugim.